Flor do Cume Quinta do Cume

„Problemy to nie znaki stop, ale drogowskazy". Trudno się nie zgodzić z tą myślą, nawet jeśli pochodzi ona od jednego z amerykańskich kaznodziejów telewizyjnych Roberta H. Schullera.

Publikacja: 17.12.2015 20:00

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

„Winna" historia Portugalii pokazuje nam, jak sprytnie wykorzystywać okazje i wyciągać wnioski z trudności.

Na przykład na mocy podpisanego w 1386 roku traktatu windsorskiego Portugalczycy zapewnili sobie pierwszeństwo dostawy wina na rynek angielski w przypadku kryzysów handlu Anglii z Francją. W takich okresach import imponująco wzrastał, choć pewnie portugalscy producenci i tak narzekali na dyktujących ceny angielskich kupców. Na marginesie to właśnie Brytyjczykom zawdzięczają Portugalczycy „wynalazek" porto, czyli wzmocnionego wina.

Później, w XX wieku, portugalskie wina jakoś przestały być pożądane na europejskich stołach. Wtedy do głosu doszli producenci korka. Rozumiem, że zmiana nie usatysfakcjonowała wszystkich, ale pozycja czołowego producenta tego surowca na świecie robi wrażenie.

Winiarze natomiast przeanalizowali trendy konsumenckie oraz zmodernizowali zarówno winnice, jak i linie technologiczne. W rezultacie do grona evergreenów, czyli porto, madery oraz orzeźwiającego vinho verde, które mimo „zielonej" nazwy może być białe, czerwone i różowe, dołączyły całkiem nowe, porządne, wytrawne wina białe i czerwone.

Czerwone wino, o którym chcę dziś opowiedzieć, pochodzi z Douro, miejsca wpisanego przez UNESCO na „Listę światowego dziedzictwa". I pokazuje zaskakujące, nowoczesne oblicze tego przepięknego, górzystego i surowego regionu.

Z Porto wyruszamy na południowy wschód. Godzinę drogi od miasta znajduje się miejscowość Provesende. Tu ma swoją siedzibę winnica Quinta do Cume. Należy do chirurga naczyniowego Jorge Tenreiro. Dzieli on swój czas i pasję między wspomniane Porto, gdzie praktykuje medycynę, a Provesende, gdzie jest winiarzem. Fachową wiedzą i doświadczeniem wspomaga go enolog rodem z Burgundii Jean-Hugues Gros, który zanim poświęcił się bez reszty portugalskim winom, pracował w nie tylko w ojczystej Francji, ale i w Maroku oraz USA.

Flor do Cume to intensywnie rubinowe wino zrobione z trzech odmian – touriga franca, touriga nacional oraz tinta roriz. Jeśli grzecznie podamy je w temperaturze zalecanej przez producenta, czyli 16–18 stopni, będziemy mogli się w pełni cieszyć jego dojrzałym, soczyście wiśniowym zapachem z delikatną waniliową nutą. Oraz wyraźnym, skoncentrowanym owocowym smakiem o słusznych, ale nienachalnych taninach, które nadają Flor do Cume stonowanej elegancji.

Czy Flor do Cume pasowałoby do niekwestionowanego króla portugalskiej kuchni, czyli solonego suszonego dorsza bacalhau? Nie jestem pewien, choć w Portugalii istnieje podobno tysiąc sposobów na przygotowanie tej ryby. Znawcy tutejszej kuchni proponują rozważyć podanie takiego solidniejszego czerwonego wina, kiedy serwujemy dorsza w sosie z pomidorów, oliwek i grzybów. Ja widziałbym Flor do Cume w klasycznym zestawieniu z aromatycznymi wędlinami i potrawami z czerwonego mięsa, co czyni go miłym towarzyszem świątecznych obiadów.

Na koniec chciałbym życzyć moim wytrwałym czytelnikom zdrowych i radosnych świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas skłoni nas do tak potrzebnej refleksji, czy poświęcamy naszym najbliższym wystarczająco dużo czasu i uwagi. Celebrujcie miłe chwile i pamiętajcie, że kieliszek dobrego wina może uczynić je jeszcze bardziej wyjątkowymi.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"