12/20
Międzynarodowa/Swobodna
Józefa 20 31-056 Kraków
tel. +48 661 116 351
www.introligatorniasmaku.pl
Czynne:
pon.–pt. 13.00 do ostatniego gościa
sob.–niedz. 12.00 do ostatniego gościa
kuchnia:
codziennie do 23.00
Średnie ceny:
przystawka 30 zł
danie główne 47 zł
deser 15 zł
Menu degustacyjne 5 dań 75–110 zł
Płatność kartą: Visa MC
- Miodova Restaurant
Szef kuchni Mateusz Turaj
Mateusz Turaj doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach Irlandii, Kanady i Niemiec. W 2008 r. trafił do krakowskiej Ancory, pod skrzydła Adama Chrząstowskiego.
Miodova mieści się na Kazimierzu, przy jego najbardziej reprezentacyjnej ulicy Szerokiej, w zabytkowej, pięknie odrestaurowanej kamieniczce. Wnętrze jest nowoczesne (cegła, kamień, stal, drewno), lecz z wieloma ciepłymi akcentami – np. na kanapach leżą kolorowe poduszki. Poczynania kucharzy można obserwować – kuchnia jest otwarta.
Menu powstało pod wpływem książki Ilustrowany kucharz krakowski z 1897 r. autorstwa Marii Gruszeckiej. Jedno z dań – zupę rakową – odtworzono literalnie, a wiele innych jest tym dziełem inspirowanych. Rakowa ma gładką, kremową teksturę; do jej przygotowania użyto także pomidorów, które równoważą słodkawy smak raków. W stylu Miodovej odnaleźć można wpływy kuchni Austro-Węgier i żydowskiej. Te ostatnie czuć na przykład w rozpływających się w ustach gęsich żołądkach z szalotką, podawanych w wypiekanej na miejscu brioszce. Dodanie do nich bryndzy jest posunięciem nieortodoksyjnym, lecz daje bardzo smakowity efekt. Karta win dobrze skomponowana. Poza reprezentantami Włoch i Francji są w niej także trunki z Węgier, Moraw, Austrii czy Słowacji. Osobne rozdziały poświęcono winom izraelskim oraz krakowskim – z winnicy Srebrna Góra.
PSST! Zostawcie sobie miejsce na miodownik – sztandarowy deser restauracji. Lub deskę polskich serów podawanych z orzechami w miodzie.
12/20
Polska/Elegancka
Szeroka 3 31-053 Kraków
tel. +48 12 432 50 83 +48 660 343 203
www.miodova.pl
Czynne codziennie:
10.00–23.00
kuchnia: codziennie 12.00–22.30
Średnie ceny:
przystawka 22 zł
danie główne 48 zł
deser 20 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
- Trzy Rybki
Szef kuchni Krzysztof Żurek
Krzysztof Żurek pracował w Polsce (Concept 13 w Warszawie, Pod Różą w Krakowie) i we Włoszech (Pichler w Bolzano, Al Bersagliere w Mantui, Onice we Florencji). Pieczołowicie dobiera produkty i dostawców. Miód bierze z zaprzyjaźnionej pasieki, wołowinę od hodowcy z Leska, a kacze foie gras z Węgier, z zakładu, który wytwarza je bez przymusowego tuczu.
Restauracja Trzy Rybki mieści się w Hotelu Starym. Historia zaadaptowanej na jego potrzeby kamienicy sięga XIV w. Od 1945 r. do lat 90. funkcjonowała tu restauracja Pod Trzema Rybkami. Nazwa wzięła się od kutej kraty z wizerunkiem ryb – obecnie do obejrzenia w krakowskim Muzeum Narodowym. We wnętrzu lokalu, jak i w całym hotelu, w zachwycający sposób przenikają się różne style architektoniczne, od gotyku i renesansu aż po klasycyzm; współczesne wyposażenie (meble, oświetlenie, dodatki) stanowi dla nich dyskretne tło.
W menu głównie autorskie improwizacje szefa na temat kuchni polskiej. Warto skosztować marynowanej na miejscu troci, podawanej z musem z naci kolendry i pietruszki oraz cudownie lekkim cytrynowym żelem. Do popisowych dań należą, serwowane na czarnej kamiennej płycie, pierożki z delikatnego ciasta, wypełnione nadzieniem z królika i pieczonego buraka. Niezwykle smakowita jest delikatna łopatka jagnięca skojarzona z burakami i sosem z gorczycy. A na koniec – jeszcze ciepłe ciasto z gorzkiej czekolady z czarną porzeczką.
PSST! Kiedy jest ciepło, warto udać się do Sky Baru na dachu budynku. Można tam podziwiać starówkę, słuchać hejnału mariackiego i pić świetne koktajle.
13,5/20
Międzynarodowa/Elegancka
Hotel Stary Szczepańska 5 31-011 Kraków
tel. +48 12 384 08 06
www.likusrestauracje.pl/pl/Restauracja_3_Rybki
Czynne codziennie:
12.00–23.00
Średnie ceny:
przystawka 47 zł
danie główne 92 zł
deser 40 zł
Płatność kartą:
Visa MC AmEx
- Unicus
Szef kuchni Mateusz Suliga
Unicus to restauracja hotelu o tej samej nazwie. Szef kuchni dba tutaj o różnorodność karty, można w niej znaleźć dania i kuchni międzynarodowej, i polskiej. Do rodzimych Mateusz Suliga podchodzi ze szczególną uwagą: stara się tworzyć nowe zestawienia smakowe, lecz tak, aby przy tym nie zniszczyć tradycji. Z pietyzmem wybiera produkty i serwuje między innymi wieprzowinę ze świni złotnickiej, wielkopolską perliczkę czy wysokiej jakości podhalańską jagnięcinę.
Lokal mieści się w XV-wiecznych piwnicach kamienicy znajdującej się w samym centrum krakowskiej starówki i ma bardzo ciekawe wnętrze. Pięknie odrestaurowane sale o kolebkowych sklepieniach z wyeksponowaną starą cegłą są nobliwe i miłe zarazem. Warto tu umówić się na romantyczny wieczór, nie będzie też błędem zaproszenie na kolację dystyngowanych gości. Bez wątpienia rozsmakują się w serwowanych tu daniach.
Warto postawić na rybny rosół Kaszanat, podawany ze zrazem z pstrąga i młodymi warzywami. Ciekawa jest odymiona polędwica z dorsza z pierogiem z kaszą gryczaną (tu pierwszy smaczek: niepaloną) i sosem rakowym (smaczek drugi: zagęszczanym chlebem – tak jak się to robiło w dawnej polskiej kuchni). Dla wielbicieli mięs: polik wieprzowy z pierogiem nadziewanym botwinką, podany z musem z bobu i estragonu oraz konfiturą z szalotek. Sporo składników, ale świetnie ze sobą współgrających – rezultat smakowity!
PSST! Krakowianie otrzymują 20% rabatu na dania restauracyjne.
11/20
Regionalna/Elegancka
św. Marka 20 31-020 Kraków
tel. +48 12 433 71 11
www.hotelunicus.pl/restauracja,5-5.html
Czynne codziennie:
7.00–11.00 (śniadanie)
14.00–22.00 (a la carte)
Średnie ceny:
przystawka 30 zł
danie główne 50 zł
deser 25 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx