Reklama

Wielka Sobota ze święconką

Wielka Sobota to przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia, poprzedzający święto Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa

Publikacja: 23.04.2011 07:08

Świecenie pokarmów w Wielką Sobotę

Świecenie pokarmów w Wielką Sobotę

Foto: Fotorzepa, Bogusław Florian Skok Bog Bogusław Florian Skok

Wielka Sobota należy do Triduum Paschalnego. Obok Wielkiego Piątku jest jednym z dwóch dni w roku, kiedy nie odprawia się Mszy Świętej. Wielka Sobota obchodzona jest przez chrześcijan obu tradycji: wschodniej i zachodniej.

Wielka Sobota jest czasem oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa. Od wczesnego rana odbywa się adoracja Najświętszego Sakramentu złożonego do Grobu. Wierni oddają pokłon krzyżowi oraz przynoszą do święcenia koszyczki z pokarmem.

Zdarza się, że Wielką Sobotę błędnie utożsamia się z Wigilią Paschalną. Uroczystości Wigilii Paschalnej rozpoczynają się po zapadnięciu zmroku w sobotę i należą już do Niedzieli Wielkanocnej. Ta niecodzienna przynależność sobotniej nocy do niedzieli wywodzi się z tradycji żydowskiej, która uznaje, że po zmroku rozpoczyna się nowy dzień. Dlatego w Wielką Sobotę również Kościół katolicki nie celebruje Eucharystii.

Od wczesnych godzin porannych katolicy adorują Najświętszy Sakrament w przygotowanej do tego celu kaplicy zwanej Grobem Pańskim. To czas żałoby po ukrzyżowanym Jezusie Chrystusie. Jest to również okazja do skorzystania z Sakramentu Pokuty.

Święconka

Pokarmy niesione do święcenia w Wielką Sobotę nazywane są święconką lub święconym. Wierni do koszyczków wkładają głównie mięsa, jaja, chrzan i chleb.

Reklama
Reklama

Święcone, to też nazwa uroczystego śniadania wielkanocnego. Zwyczaj pochodzi z czasów pogańskich. W VII wieku błogosławiono już żywność, a święconki z chlebem i jajkami znane są  od XII wieku.

W Polsce, w wielu miejscowościach kultywuje się święcenie potraw przed kościołem. Na stołach wystawionych na zewnątrz wierni pozostawiają koszyki. W innych rejonach, stoły ustawione są w Kościele. Pokarmy mogą święcić kapłani, diakoni, akolici oraz lektorzy będący alumnami z wyższych seminariów duchownych.

Bez względu na rejon Polski, w skład święconki wchodzą jaja (symbole nowego życia),  baranek (symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa), sól kuchenna (miała chronić przed zepsuciem), chleb, wędlina, chrzan, pieprz, ciasta świąteczne (pascha). Koszyczek najczęściej jest z wikliny, przystrojony bukszpanem.

Jajka ze święconki mogą być w postaci kolorowych pisanek, kraszanek lub zwykłych jajek ugotowanych na twardo. Baranki początkowo formowane były z masła lub ciasta pieczonego w specjalnych formach. Później przyjęło się, że baranek może być cukrowy lub czekoladowy. Często ozdobiony dodatkowo chorągiewką z napisem Alleluja.

Święte Triduum Paschalne

Triduum Paschalne (z łac. triduum – Trzy Dni) jest najważniejszym wydarzeniem w roku liturgicznym katolików. Jego istotą jest celebracja Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Rozpoczyna się wieczorną Mszą w Wielki Czwartek (Msza Wieczerzy Pańskiej), kończy zaś drugimi nieszporami po południu Niedzieli Wielkanocnej.

Reklama
Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Kraj
Do kiedy wysłać prezenty, żeby dotarły przed świętami? Poczta Polska podała daty
Warszawa
Kolejne dziesiątki milionów w remont Sali Kongresowej. Termin otwarcia się oddala
Kraj
Czeski RegioJet wycofuje się z przyznanych połączeń. Warszawa najbardziej dotknięta decyzją
Kraj
Warszawiacy zapłacą więcej za wywóz śmieci. „To zwykły powrót do starych stawek”
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama