Chodzi o trzy partie rodzynek sułtańskich marki Bakallino pakowanych po 400 g.

Zakwestionowane partie produktu są oznakowane następująco: 945.0/88315B, 903.0/87851B, 10J.2006.71, a ich data minimalnej trwałości to 04/2021. Producentami bakalii są Atlanta Poland S.A. i Bakalland S.A.

Czytaj także: Olej ponownie wycofany ze sprzedaży

W produkcie znaleziono dwutlenek siarki, a etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji. Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność dwutlenku siarki na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg.

- Na etykiecie produktu zawarto informację „bez dodatku substancji konserwujących" - czytamy na stronie GIS. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które ma na celu wykrycie źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie.

Jak donosi GIS spółka Atlanta Poland zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii nr: 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Natomiast spółka Bakalland otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii nr: 10J.2006.71.

Inspektorat ostrzega przed spożywaniem wskazanych w komunikacie bakalii. Chodzi zwłaszcza o osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny.