GIS ostrzega: Niebezpieczna bakteria w popularnych parówkach

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii parówek z szynki. Powodem jest wykrycie w produkcie podwyższonego poziomu bakterii Listeria monocytogenes.

Aktualizacja: 15.06.2018 15:03 Publikacja: 15.06.2018 12:32

GIS ostrzega: Niebezpieczna bakteria w popularnych parówkach

Foto: AdobeStock

ula

"Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g" - poinformował GIS w uzasadnieniu o wycofaniu produktu ze sprzedaży.

Chodzi o "Parówki z Szynki. Simply food 200g". Producentem są Zakłady Mięsne "Unimięs" z Chrzanowa, a parówki sprzedawane są pod marką Madej Wróbel. GID zdecydował o wycofaniu partii z numerem 180524001 i terminem spożycia upływającym 16 czerwca tego roku.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Handel
Ruszyły protesty przed sklepami Lidla w całej Polsce. Spór o inwestycję na Warmii
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Handel
Wielkie plany LPP. Firma zainwestuje w 2025 r. 3,5 mld zł
Handel
Co po elektrykach i koniakach
Handel
Cena wigilijnych pierogów i barszczu rośnie najmocniej od kilku lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Handel
Znowu szykują się drogie święta. Co zdrożało najmocniej?