Reklama

GIS ostrzega: Niebezpieczna bakteria w popularnych parówkach

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii parówek z szynki. Powodem jest wykrycie w produkcie podwyższonego poziomu bakterii Listeria monocytogenes.

Aktualizacja: 15.06.2018 15:03 Publikacja: 15.06.2018 12:32

GIS ostrzega: Niebezpieczna bakteria w popularnych parówkach

Foto: AdobeStock

ula

"Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g" - poinformował GIS w uzasadnieniu o wycofaniu produktu ze sprzedaży.

Chodzi o "Parówki z Szynki. Simply food 200g". Producentem są Zakłady Mięsne "Unimięs" z Chrzanowa, a parówki sprzedawane są pod marką Madej Wróbel. GID zdecydował o wycofaniu partii z numerem 180524001 i terminem spożycia upływającym 16 czerwca tego roku.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Handel
Swatch odpowiada Donaldowi Trumpowi na cła nowym zegarkiem
Handel
Akcyzowa zabawa w kotka i myszkę z fiskusem
Handel
Kurs LPP blisko historycznego szczytu. Sceptyczka podniosła wycenę
Handel
Miliardy na znane marki, czyli ABG buduje masę przed IPO
Handel
Donald Trump wzywa UE do nałożenia 100-proc. ceł na Chiny i Indie
Reklama
Reklama