Rekord! Zamówił w rok 865 dostaw jedzenia. Głównie kebabów

Rynek dostaw w Polsce rozwija się i wart jest już ponad 10 mld zł. Z danych Pyszne.pl wynika, że najczęściej zamawiane dania w 2024 roku to kebab, pizza i cheeseburger.

Publikacja: 28.11.2024 14:24

Najczęściej zamawiane dania w 2024 roku to kebab, pizza i cheeseburger.

Najczęściej zamawiane dania w 2024 roku to kebab, pizza i cheeseburger.

Foto: Adobe Stock

Z danych największego serwisu dostaw z punktów gastronomicznych oraz sklepów wynika, że na podium najpopularniejszych dań jeśli chodzi o zamawiane posiłki, znalazły się potrawy kuchni włoskiej, polskiej i bliskowschodniej.

Czytaj więcej

Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech

Ta ostatnia wyprzedziła w rankingu popularności kuchnię amerykańską, która zamykała podium rok temu. Najczęściej na nasze stoły kurierzy Pyszne.pl dostarczali bliskowschodni kebab, włoską pizzę i amerykańskiego cheeseburgera. Jednak największy wzrost liczby zamówień rok do roku zanotował ramen wołowy.

Rekordzista zamówień z kebabem

Absolutnym rekordzistą Pyszne.pl został mieszkaniec Warszawy, który w ciągu 12 miesięcy złożył 865 zamówień. Jego ulubionym daniem był kebab na cienkim cieście. Z kolei największe zamówienie padło w Sopocie – było to sushi o wartości 6,5 tys. zł. Frytki niezmiennie pozostają najpopularniejszym dodatkiem do zamówionych dań, ale w 2024 roku szczególnie modne stały się te grubsze i bardziej chrupiące, czyli frytki stekowe.

Czytaj więcej

Sieć Carrefour łączy siły z popularną platformą do zamawiania jedzenia

Po kulinarne inspiracje sięgnęliśmy także do Korei Południowej. Modne stały się bulgogi czyli grillowane mięso. Serwis podaje też, że najwięcej zamówień złożono podczas meczu Polska-Holandia w trakcie Euro 2024. Innymi ważnymi okazjami do zamówienia jedzenia okazały się wieczór rozdania Oscarów oraz Dzień Kobiet.

Jak wynika z raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2024” firmy PMR Market Experts wartość rynku HoReCa w Polsce w 2024 r. wzrośnie o 8,4 proc. względem poprzedniego roku. Ten w ostatnim czasie znajdował się pod silnym wpływem rosnących cen, co skłaniało Polaków do ograniczania wydatków. Zdaniem analityków PMR jednymi z kluczowych obszarów, wokół których szukali oszczędności, było jedzenie poza domem czy zamawianie posiłków na dowóz. Aktualnie widać spadek deklaracji o ograniczaniu wydatków o 11 pkt. proc. w porównaniu do 2023 r., co jest korzystne dla rynku.

Śniadanie też od kuriera

Ulubionym śniadaniem w dostawie był tost z jajkiem i bekonem, zaś w porze obiadowej kotlet schabowy i rosół. Największy fan deserów mieszka na Dolnym Śląsku. W ciągu roku zamówił ich aż 508, w tym najczęściej bo 72 razy, naleśniki z serem.

Czytaj więcej

Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online

– Nasz Raport Trendów to analiza milionów zamówień z całego kraju, dająca unikalny wgląd w gastronomiczne preferencje Polaków oraz pozwalająca dostrzec rodzące się trendy. Dane wzbogacamy międzynarodowymi i lokalnymi badaniami oraz komentarzami ekspertów, aby dostarczyć jak najciekawsze wnioski - mówi Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający i współzałożyciel Pyszne.pl. - Polacy coraz częściej zamawiają przez Pyszne.pl zakupy spożywcze, a już w niedalekiej przyszłości będą to także kosmetyki, kwiaty, a nawet drobna elektronika – dodaje.

Z danych największego serwisu dostaw z punktów gastronomicznych oraz sklepów wynika, że na podium najpopularniejszych dań jeśli chodzi o zamawiane posiłki, znalazły się potrawy kuchni włoskiej, polskiej i bliskowschodniej.

Ta ostatnia wyprzedziła w rankingu popularności kuchnię amerykańską, która zamykała podium rok temu. Najczęściej na nasze stoły kurierzy Pyszne.pl dostarczali bliskowschodni kebab, włoską pizzę i amerykańskiego cheeseburgera. Jednak największy wzrost liczby zamówień rok do roku zanotował ramen wołowy.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska