Wartość eksportu żywności może wynieść w 2017 r. ponad 25 mld euro

Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksp...

Nowość od Starbucksa: kawowe kostki lodu

Amerykańska sieć kawiarni znalazła sposób na to, by mrożona kawa nie traciła smaku przez rozpuszczające się w niej kostki lodu. Pomysł niby prosty, ale kli...

Wszystko co daje natura

Region ma jedną z najciekawszych kuchni w Polsce. Wcale nie trzeba jej szukać w drogich restauracjach.

Poznawanie regionu smakiem

Miód drahimski i lokalne przysmaki przyciągają nad Odrę smakoszy z Polski i z zagranicy.

Słodko-gorzka zagadka

Co stanie się z cenami cukru po uwolnieniu rynku jesienią? Plantatorzy buraków boją się, że będą ofiarami wojny cukrowni.

Polski cukier śpi na bombie

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej „polityczny" surowiec spożywczy.

Owoce wymrożone, więc droższe

Mrozy przyniosły straty, ale podwyżki nie będą astronomiczne, bo dotychczas mieliśmy gigantyczną nadprodukcję i niskie ceny.

Plantatorzy truskawek splajtowaliby bez Polaków

Polacy, zatrudniani we Francji często bez umowy o pracę, ratują istnienie gospodarstw, w których uprawiane są truskawki. Bez nich te plantacje by splajtowa...

Rosja pije ukraińskie wino

Pomimo barier w handlu między Rosją a Ukraina, to właśnie Rosjanie importują najwięcej wina z Ukrainy.

Szampan popłynął na Krymie

Najsłynniejsza winnica Krymu rozpoczęła produkcję szampana zwanego w Rosji „igristoje”.

Do sklepów trafił niezwykły alkohol. Ostra reakcja inspekcji żywności

Gin Bombay Sapphire został wycofany ze sprzedaży w Kanadzie po tym, jak okazało się, że stężenie alkoholu jest w nim niemal dwukrotnie wyższe niż podawane.

Browar rzemieślniczy Brodacz: Miłość złota jak piwo

Brodacz to młody, polski browar rzemieślniczy, który po dwóch latach wzlotów i upadków zbudował mocną pozycję w rozkręcającej się polskiej branży.

Śmietana z procentami na 110 lecie mleczarni w Oleśnie

Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie obchodzi 110 urodziny. Połowa jej produkcji trafia na rynki "starej" Unii Europejskiej, a firma przygotowuje się do sprze...

Kowalski pije za zdrowie Szkotów

Whisky w Polsce wraca do łask. Konsumenci kupują jej więcej, sięgają też na wyższe półki. Polacy nie tylko piją więcej tego trunku, ale też wybierają drożs...

Chińczycy bronią Danii przed inwazją pacyficznych ostryg

Chińskie firmy oraz turyści wesprą Danię w walce z inwazyjnym gatunkiem ostryg.

Lidl będzie musiał zmienić opakowania lodów. Jest ugoda z Grycanem

Spór o pudełka lodów zakończył się porozumieniem. Lidl może sprzedać już wyprodukowane lody, ale...

Burbon podbija świat

Amerykański burbon osiągnie do 2020 r. największą dynamikę wzrostu na światowym rynku alkoholi, przed tequilą, koniakiem i szkocką whisky — wynika z opraco...

Kolczasty biznes na Kurylach

Specjaliści z Rosji i Japonii będą wspólnie hodować jeżowce i ryby na Wyspach Kurylskich.

Polacy coraz chętniej jedzą zielone szparagi

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone – wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął s...

Przyszłość branży mięsnej

Rozwijające się państwa Azji i Afryki będą spożywać coraz więcej mięsa. Jeżeli polskie firmy chcą wejść na te rynki, już teraz muszą planować ekspansję.