Australijczycy kochają meksykańskie jedzenie

Dane sprzedaży nie kłamią. Australijczycy lubią meksykańską kuchnię.

Ciech szuka klientów na dalekich rynkach

W Europie robi się zbyt ciasno dla polskiego producenta sody. Spółka chce się rozwijać także na innych kontynentach – w Afryce i Ameryce Południowej.

Burger King obraził króla Belgii?

Kampania reklamowa Burger Kinga w Belgii spotkała się z dezaprobatą rodziny królewskiej.

Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię

Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa - ok. 140 l rocznie na o...

Burzą najstarszy browar Białorusi

Władze w Mińsku nie zrobiły nic, by uratować najstarszy browar w kraju. Rozpoczęło się wyburzanie zakładów piwowarskich w Orszy.

Lody mogą zdrożeć. Przez jeden składnik

Jeden ze składników lodów gwałtownie drożeje. Ceny wanilii w ostatnich dwóch latach podskoczyły o 30 euro za kilogram. Wszyscy producenci lodów naturalnych...

Portugalia: Eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł w I kwartale o 20 proc.

Eksport portugalskich produktów rolno-spożywczych zwiększył się w pierwszym kwartale bieżącego roku o 20 procent wobec analogicznego okresu w 2016 roku - p...

#RZECZoBIZNESIE: Szymon Milonas: Polskie wina są coraz lepsze

Warto testować polskie wina. Zmienia się klimat, rośnie nam świadomość i umiejętności polskich winiarzy. Mamy coraz lepsze i ciekawsze wina – mówi Szymon M...

Czekoladowe jajka Kinder trafią do sprzedaży w USA

Ferrero będzie mogło sprzedawać w USA jeden z rodzajów swoich jajek z zabawką. Najpopularniejszy rodzaj wciąż jednak jest nielegalny w Stanach.

Pierwsza Nutella Café powstaje w Chicago

W Chicago powstaje pierwsza kawiarnia pod marką Nutella Café.

Reklama
Reklama

Podkarpackie: Większość winnic przyjmuje turystów

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu blisko 60 proc. przyjmuje turystów. "Właściciele gospodarstw winiarskich proponują m.in. zwiedzanie wi...

Rzemieślnicze piwa uderzają w cydr

Co roku w Polsce przybywa ok. 30 nowych browarów rzemieślniczych. Ich rosnąca popularność bije nie tylko w koncerny, ale i w producentów cydru.

Branża mleczarska wyszła z kryzysu

Branża mleczarska potrzebuje konsolidacji zarówno w wymiarze krajowym, jak i na niwie eksportowej.

Rekordowo drogie awokado? To wina hipsterów

Najnowsze trendy żywieniowe wśród subkultury tzw. hipsterów wywindowały ceny niektórych „wybrańców” na półkach sklepowych do rekordowych poziomów. Padło mi...

Wartość eksportu żywności może wynieść w 2017 r. ponad 25 mld euro

Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksp...

Nowość od Starbucksa: kawowe kostki lodu

Amerykańska sieć kawiarni znalazła sposób na to, by mrożona kawa nie traciła smaku przez rozpuszczające się w niej kostki lodu. Pomysł niby prosty, ale kli...

Poznawanie regionu smakiem

Miód drahimski i lokalne przysmaki przyciągają nad Odrę smakoszy z Polski i z zagranicy.

Wszystko co daje natura

Region ma jedną z najciekawszych kuchni w Polsce. Wcale nie trzeba jej szukać w drogich restauracjach.

Słodko-gorzka zagadka

Co stanie się z cenami cukru po uwolnieniu rynku jesienią? Plantatorzy buraków boją się, że będą ofiarami wojny cukrowni.

Polski cukier śpi na bombie

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej „polityczny" surowiec spożywczy.

Reklama
Reklama