McDonald’s bez antybiotyków w Chinach od 2027

McDonald’s wycofuje mięso kurczaka faszerowane antybiotykami w USA i Europie. Chińczycy poczekają do 2027 roku.

Aktualizacja: 25.08.2017 16:56 Publikacja: 25.08.2017 16:38

McDonald’s bez antybiotyków w Chinach od 2027

Foto: Bloomberg

Już w zeszłym roku McDonald's ogłosił, że będzie rezygnować z mięsa drobiowego pochodzącego z hodowli, w których faszeruje się zwierzęta antybiotykami mającymi znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Na pierwszy ogień poszedł łańcuch dostaw w USA. McDonald's nie poprzestaje na tym i będzie wycofywać mięso zwierząt „karmionych" antybiotykami również na innych rynkach. Do stycznia 2018 roku kurczaki z antybiotykami znikną z łańcucha dostaw McDonald's w Brazylii, Japonii, Kanadzie, Korei Południowej i w Europie (razem z Polską). Do końca 2019 zmiany te obejmą też Rosję i Australię. McDonald's zapowiada też, że podobną politykę dotyczącą antybiotyków będzie stosować także w odniesieniu do mięsa wołowego, dostawców nabiału i jajek.

Dostęp do artykułu wymaga aktywnej subskrypcji!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym