Algorytm pokieruje dostawą jedzenia do domu lub biura

Znaleźli lukę na rynku i weszli w nią. Dziś sprzedają franczyzy na swój pomysł, a zainteresowanie przekroczyło oczekiwania jego twórców. Bracia rozruszali rynek dostaw żywności w małych miastach i nie obawiają się Ubera.

Publikacja: 08.07.2017 08:59

Bracia Grzegorz i Paweł Aksamit założyli firmę w 2014 roku, a dziś rozwijają sieć franczyz w małych

Bracia Grzegorz i Paweł Aksamit założyli firmę w 2014 roku, a dziś rozwijają sieć franczyz w małych miastach.

Foto: materiały prasowe

Pierwszą dostawę jedzenia wysłali pierwszego czerwca 2014 roku. Pomysł na firmę przyszedł dwóm braciom z obserwacji, że gdy restauracja ma własnych kurierów, ta logistyka jest nieefektywna. – Kurier musi wracać do restauracji, nie może zabierać zbyt wielu zamówień – mówi dziś „Rzeczpospolitej" Paweł Aksamit, prezes firmy Stava. – Zdarzają się godziny szczytu, kiedy kurierzy mają tyle zamówień, że nie wiedzą, w którą stronę pojechać, a są takie momenty, kiedy stoją bez zajęcia – tłumaczy.

Pozostało 92% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Ekonomia
Gaz może efektywnie wspierać zmianę miksu energetycznego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Ekonomia
Fundusze Europejskie kluczowe dla innowacyjnych firm
Ekonomia
Energetyka przyszłości wymaga długoterminowych planów
Ekonomia
Technologia zmieni oblicze banków, ale będą one potrzebne klientom
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Ekonomia
Czy Polska ma szansę postawić na nogi obronę Europy