Reklama

Algorytm pokieruje dostawą jedzenia do domu lub biura

Znaleźli lukę na rynku i weszli w nią. Dziś sprzedają franczyzy na swój pomysł, a zainteresowanie przekroczyło oczekiwania jego twórców. Bracia rozruszali rynek dostaw żywności w małych miastach i nie obawiają się Ubera.

Publikacja: 08.07.2017 08:59

Bracia Grzegorz i Paweł Aksamit założyli firmę w 2014 roku, a dziś rozwijają sieć franczyz w małych

Bracia Grzegorz i Paweł Aksamit założyli firmę w 2014 roku, a dziś rozwijają sieć franczyz w małych miastach.

Foto: materiały prasowe

Pierwszą dostawę jedzenia wysłali pierwszego czerwca 2014 roku. Pomysł na firmę przyszedł dwóm braciom z obserwacji, że gdy restauracja ma własnych kurierów, ta logistyka jest nieefektywna. – Kurier musi wracać do restauracji, nie może zabierać zbyt wielu zamówień – mówi dziś „Rzeczpospolitej" Paweł Aksamit, prezes firmy Stava. – Zdarzają się godziny szczytu, kiedy kurierzy mają tyle zamówień, że nie wiedzą, w którą stronę pojechać, a są takie momenty, kiedy stoją bez zajęcia – tłumaczy.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Ekonomia
Od danych do decyzji, czyli transformacja i AI w biznesie
Gospodarka
Czesi zaskoczeni sukcesem Polski. Ekspert o współpracy: Strategiczna konieczność
Ekonomia
Nowe trendy w elektryfikacji floty
Ekonomia
Czas ratyfikować Zrewidowaną Europejską Kartę Społeczną
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama