„Rz" dotarła do najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), z którego wynika, że w tym roku w polskich gospodarstwach domowych spożycie pieczywa w przeliczeniu na jedną osobę wynieść może ok. 54 kg i będzie o niemal 43 kg mniejsze niż w 1993 r. Tylko w I półroczu zmalało ono o 4,5 proc.
Nie będzie ożywienia
– Kryzys branży piekarniczej w Polsce jest chroniczny. Trwa już od kilkunastu lat – ubolewa Grzegorz Nowakowski, prezes Instytutu Polskie Pieczywo.
Skutki coraz mniejszego zainteresowania Polaków pieczywem najbardziej dotykają tradycyjnego chleba. IERiGŻ policzył, że w ubiegłym roku jego spożycie wyniosło 41,76 kg na osobę i było o 47,5 proc. niższe niż 17 lat wcześniej. W tym samym czasie konsumpcja pieczywa pszennego zmalała z 15,12 kg do 11,52 kg. W górę – z 2,04 kg do 2,76 kg na osobę – poszedł tylko popyt na pieczywo żytnie. Jego spożycie zwiększało się jednak tylko do 2007 roku.
10 mld zł wart jest rynek pieczywa w Polsce według Instytutu Polskie Pieczywo
Kolejne lata nie przyniosą ożywienia. – Przeciętne spożycie pieczywa w polskich gospodarstwach domowych może spaść do 50 kg na osobę – obawia się Krystyna Świetlik z IERiGŻ. Według Grzegorza Nowakowskiego w 2016 r. może ono być już zaledwie na poziomie 45 kg.