Arla Foods oraz grupa Polmlek podpisały już wstępną umowę, a w ciągu najbliższych kilku tygodni złożą wniosek o zgodę na przejęcie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Firmy nie zdradzają wartość transakcji ani wyceny zakładu specjalizującego się w produkcji sera typu mozzarella w Gościnie w województwie zachodniopomorskim.
Fabryka przerabia około 70 tys. ton mleka rocznie i zatrudniająca 100 osób. Koncern mleczarski, którego udziałowcami są farmerzy z Danii, Szwecji i Niemiec, zaprzestanie produkcji w Polsce tłumaczy centralizacją produkcji mozzarelli w zakładzie w Rødkærsbro w Danii. Arla nie zamierza jednak rezygnować z umacniania swojej w naszym kraju, gdzie oferuje m.in. masła Lurpak czy serek Arla Buko.
- Polska jest dla nas strategicznym rynkiem – zapewnia Hans Christensen, który jest odpowiedzialny za działalność Arla Foods w Polsce i Rosji oraz w Ameryce Północnej. Nadal w naszym kraju będą działały centrum finansowe w Gdańsku oraz pakowalnia w Tychowie k.Koszalina. Polmlek oprócz mozzarelli Polmlek będzie mógł w Gościnie produkować także ser żółty salami, którego nie miał do tej pory w swojej ofercie.
– Rozszerzenie naszej oferty handlowej o salami wzmocni naszą pozycję na rynku – uważa Andrzej Grabowski, współwłaściciel Polmleku.W ubiegłym roku skonsolidowane przychody grupy wyniosły ok. 1,6 mld zł. W tym mają być o ok. jedną dziesiątą wyższe.