Arla Foods oraz grupa Polmlek podpisały już wstępną umowę, a w ciągu  najbliższych kilku tygodni złożą wniosek o zgodę na przejęcie do  Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Firmy nie zdradzają wartość  transakcji ani wyceny zakładu specjalizującego się w produkcji sera  typu mozzarella w Gościnie w województwie zachodniopomorskim.

Fabryka  przerabia około 70 tys. ton mleka rocznie i zatrudniająca 100 osób.  Koncern mleczarski, którego udziałowcami są farmerzy z Danii, Szwecji  i Niemiec, zaprzestanie produkcji w Polsce tłumaczy centralizacją  produkcji mozzarelli w zakładzie w Rødkærsbro w Danii. Arla nie  zamierza jednak rezygnować z umacniania swojej w naszym kraju, gdzie  oferuje m.in. masła Lurpak czy serek Arla Buko.

- Polska jest dla nas  strategicznym rynkiem – zapewnia  Hans Christensen, który jest  odpowiedzialny za działalność Arla Foods w Polsce i Rosji oraz w  Ameryce Północnej. Nadal w naszym kraju będą działały centrum  finansowe w Gdańsku oraz pakowalnia w Tychowie k.Koszalina.  Polmlek oprócz mozzarelli Polmlek będzie mógł w Gościnie produkować  także ser żółty salami, którego nie miał do tej pory w swojej ofercie.

– Rozszerzenie naszej oferty handlowej o salami wzmocni naszą pozycję  na rynku – uważa Andrzej Grabowski, współwłaściciel Polmleku.W  ubiegłym roku skonsolidowane przychody grupy wyniosły ok. 1,6 mld zł.  W tym mają być o ok. jedną dziesiątą wyższe.