Honorowy patronat nad targami objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba.
Targi rozpoczęły się 6 października, do Poznania przyjechało 1,5 tys. wystawców z 27 państw, m.in. z Belgii, Chin, Czech, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Indii, Irlandii, Izraela, Korei Południowej, Litwy, Łotwy, Niemiec, Polski, Serbii, ze Szwajcarii, z Turcji, USA, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch.
Zapowiedzieli prezentacje blisko 450 nowych produktów, którym będzie można przyjrzeć się z bliska. Wśród nich szerokie spektrum gotowych wyrobów spożywczych, również tych przygotowanych według tradycyjnych receptur, najnowsze technologie dla branży piekarskiej, cukierniczej, mleczarskiej, spożywczej oraz opakowań. Obszernie prezentowane będą nowości w wyposażeniu hoteli i rozwiązania dla nowoczesnej gastronomii.
Wystawę spożywczo-gastronomiczną otworzyły już 6 października Targi Smaki Regionów z ofertą żywności tradycyjnej, regionalnej, ekologicznej i potrwają do 9 października.
Dniem Piekarza i Cukiernika w niedzielę 7 października rozpoczęły się targi Polagra-Tech.