Reklama

Wieprzowina jest coraz droższa

Rosnące ceny schabu i szynki zniechęcają Polaków do zakupów. Szukają tańszego mięsa.

Publikacja: 15.11.2012 03:19

Wieprzowina jest coraz droższa

Foto: Fotorzepa, Adam Burakowski Adam Burakowski

W ciągu trzech kwartałów 2012 r. ceny detaliczne wieprzowiny urosły w Polsce o 11,2 proc. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wiadomo też, że nieuniknione są kolejne podwyżki.

– W grudniu wieprzowina może być o 7 – 8 proc. droższa niż przed rokiem – szacuje Jan Małkowski z IERiGŻ.

Drożejące mięso wieprzowe traci w Polsce zwolenników. Według IERiGŻ jego przeciętne spożycie może wynieść w 2012 r. 40,5 kg, wobec 42,8 kg rok wcześniej. Zamiast coraz droższego schabu czy szynki Polacy chętniej kupują piersi kurczaka lub udka. Drób będzie w tym roku jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie per capita pójdzie w górę.

IERiGŻ podaje, że w 2011 r. wynosiło 25,6 kg. W tym może sięgnąć 26 kg.

– Drób również drożeje, ale jest wciąż tańszy od wieprzowiny, więc w kryzysie jego atrakcyjność rośnie – mówi „Rz" Konrad Pazgan, prezes grupy Konspol, czołowej firmy drobiarskiej w Polsce. – Coraz więcej mięsa drobiowego kupują zresztą nie tylko Polacy, ale także konsumenci w Europie Zachodniej.

Reklama
Reklama

Zdaniem szefa Konspolu boom na drób potrwa jeszcze co najmniej dwa lata. Na to bowiem, że wieprzowina zacznie w Polsce tanieć i zagrozi ekspansji drobiu, na razie się nie zanosi. Powód? Świński dołek, który wywołał falę podwyżek, może pogłębić się jeszcze bardziej.

W końcu lipca 2012 r. pogłowie trzody sięgało w Polsce 11,5 mln sztuk. Jeszcze w połowie ubiegłego roku przekraczało 13 mln sztuk, a w 2004 r., gdy Polska wchodziła do Unii Europejskiej, roczna produkcja świń wynosiła ok. 22 mln sztuk.

– W grudniu pogłowie może spaść do poziomu 11,2 mln sztuk, a w 2013 r. poniżej 11 mln sztuk – obawia się Jan Małkowski.

Kurcząca się produkcja trzody skutkuje dużym wzrostem cen skupu. IERiGŻ podaje, że w trzech pierwszych kwartałach 2012 r. przeciętnie wyniosła 5,46 zł za kilogram. W podobnym okresie przed rokiem była o 23 proc. niższa. Rekord padł pod koniec września. Kilogram żywca kosztował wówczas ponad 6 zł.

Ceny w Polsce są wyższe od średniej unijnej. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku przekraczały ją o 2 proc. Duża aktywność polskich firm za granicą, m. in. zdobywanie rynków azjatyckich, sprawiała jednak, że eksport wieprzowiny nadal szedł w górę. W pierwszych ośmiu miesiącach 2012 r., w ujęciu ilościowym, był o ok. 20 proc. wyższy niż przed rokiem.

– Stosunkowo wysoki eksport ratuje częściowo sytuację, nie jest jednak receptą na wszystkie problemy branży – mówi Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ.

Reklama
Reklama

W środę Polski Koncern Mięsny Duda – czołowa firma mięsna w Polsce – podał, że w ciągu trzech kwartałów zanotował wprawdzie rekordowe przychody, ale miał też niemal 2,7 mln zł straty netto, wobec 23 mln zł zysku przed rokiem.

Kluczowy dla spółek mięsnych jest nadal rynek krajowy, a tutaj możliwości podwyższania cen są ograniczone. Na podwyżki niechętnie zgadzają się zwiększające udziały sieci handlowe.

Skutki ich presji odczuwają zresztą nie tylko przetwórnie wieprzowiny, ale także coraz bardziej popularnego drobiu. – Sprzedaż wprawdzie szybko rośnie, ale ceny, które uzyskujemy, powinny być wyższe, aby biznes się opłacał – mówi Pazgan. – Firmy zgadzają się sprzedawać do sieci po kosztach, bo boją się, że wypadną z rynku .

Żywiec nie stanieje, dopóki nie spadną ceny zbóż. Na to się jednak nie zanosi. – Aby produkcja wieprzowiny stała się w Polsce znowu opłacalna, zboża musiałyby stanieć o 20–30 proc. – uważa Jan Małkowski.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki b.drewnowska@rp.pl

W ciągu trzech kwartałów 2012 r. ceny detaliczne wieprzowiny urosły w Polsce o 11,2 proc. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wiadomo też, że nieuniknione są kolejne podwyżki.

– W grudniu wieprzowina może być o 7 – 8 proc. droższa niż przed rokiem – szacuje Jan Małkowski z IERiGŻ.

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Reklama
Biznes
Ciepło, taniej i bez tłoku. Wakacje poza sezonem bardziej popularne
Biznes
Weto prezydenta, miliardy z banków do budżetu i odbicie konsumpcji
Biznes
Minister cyfryzacji: Prezydent Polski wyłącza Ukrainie satelitarny internet
Biznes
Nierealne żądania Kremla, podatkowa batalia i kłopoty niemieckiej gospodarki
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Biznes
Fundusz z grupy BGK inwestuje w spółkę produkującą satelity
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama