W ciągu trzech kwartałów 2012 r. ceny detaliczne wieprzowiny urosły w Polsce o 11,2 proc. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Wiadomo też, że nieuniknione są kolejne podwyżki.
– W grudniu wieprzowina może być o 7 – 8 proc. droższa niż przed rokiem – szacuje Jan Małkowski z IERiGŻ.
Drożejące mięso wieprzowe traci w Polsce zwolenników. Według IERiGŻ jego przeciętne spożycie może wynieść w 2012 r. 40,5 kg, wobec 42,8 kg rok wcześniej. Zamiast coraz droższego schabu czy szynki Polacy chętniej kupują piersi kurczaka lub udka. Drób będzie w tym roku jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie per capita pójdzie w górę.
IERiGŻ podaje, że w 2011 r. wynosiło 25,6 kg. W tym może sięgnąć 26 kg.
– Drób również drożeje, ale jest wciąż tańszy od wieprzowiny, więc w kryzysie jego atrakcyjność rośnie – mówi „Rz" Konrad Pazgan, prezes grupy Konspol, czołowej firmy drobiarskiej w Polsce. – Coraz więcej mięsa drobiowego kupują zresztą nie tylko Polacy, ale także konsumenci w Europie Zachodniej.