Według danych związku za 2012 rok indywidualni odbiorcy kupili o 8,3 procent więcej sera, w porównaniu do roku poprzedniego, co dało w sumie 7260 ton. Tak dobrze nie było od 1996 roku. Producenci sera twierdzą, że pomogła im długa i mroźna zima. Na dodatek coraz więcej młodych Szwajcarów sięga po to tradycyjne danie.

Globalny wzrost sprzedaży sera do raclette i fondue wzrósł o 16,8 procent do 12602 ton.

Szwajcarzy eksportują też coraz więcej tego typu sera do Niemiec, Szwajcarii i krajów Beneluksu. W zeszłym roku eksport zwiększył się o 5,3 procent - do 1108 ton.

Także pierwszy kwartał tego roku był dużo lepszy. Z wstępnych danych wynika, iż sprzedaż wzrosła o 22,8 procent do 2431 ton. Jednak latem, jak podkreślają szwajcarskie media, popyt na raclette spada.