Zboża hamują wzrost cen żywności

Długa zima sprawiła, że płacimy dużo więcej za ziemniaki i warzywa. Tanie są za to zboża, więc niższe będą ceny chleba i mięsa.

Publikacja: 14.10.2013 04:46

Zboża hamują wzrost cen żywności

Foto: Bloomberg

O 2,2 proc. więcej niż przed rokiem zapłacimy za żywność w grudniu 2013 r. – wynika z analizy „Rz" przygotowanej na podstawie prognoz ekonomistów. Produkty spożywcze drożeją, ale wolniej niż przed rokiem. Na koniec 2012 r. ich ceny były o  3,9 proc. wyższe niż w grudniu rok wcześniej.

– Skalę podwyżek będzie ograniczał wciąż relatywnie słaby popyt krajowy i niski wzrost gospodarczy – ocenia Grzegorz Maliszewski, główny ekonomista Banku Millennium.

Tempo wzrostu cen żywności może wyhamować jeszcze bardziej w 2014 roku. Łukasz Tarnawa, główny ekonomista Banku Ochrony Środowiska, zakłada, że średnio pójdą one wówczas w górę o 1,5–2 proc. W tym roku zwiększą się średnio o 2 proc.

Zboża hamują

Oprócz zaciskania pasa wzrost cen żywności ograniczają tanie zboża. W pierwszym tygodniu października br. pszenica konsumpcyjna, czyli wykorzystywana m.in. do produkcji mąki, była o blisko 22 proc. tańsza niż przed rokiem. O ponad 29 proc. niższe niż przed rokiem były ceny żyta.

233 mld zł wydamy w 2013 r. na żywność, szacuje firma badawcza PMR

Zboża są tanie, mimo że według GUS ich zbiory sięgną w tym roku 24,1 mln ton, czyli będą o 1,3 proc. niższe niż rok wcześniej. Kluczowy wpływ na ceny ziarna ma jednak od dłuższego czasu nie sytuacja w kraju, ale na świecie. Na globalnym rynku zboża nie brakuje. Według różnych szacunków w sezonie 2013/2014 jego zbiory powinny być o 6–9 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Zdaniem Michała Koleśnikowa, ekonomisty Banku BGŻ, po możliwych przejściowych obniżkach w najbliższych tygodniach, w następnych kilku miesiącach zboże może nieznacznie drożeć. Wcześniej jednak powinniśmy odczuć skutki poprzednich głębokich spadków kupując chleb czy makaron.

Na razie ceny przetworów zbożowych spadły nieznacznie. We wrześniu mogły być o 0,1–0,3 proc. niższe niż miesiąc wcześniej, szacuje BGŻ.

GUS podaje, że w sierpniu 2013 roku płaciliśmy za chleb średnio 4,46 zł za kg. To nieznacznie mniej niż rok wcześniej. Ale to nie koniec spadków cen pieczywa, bo w pierwszym tygodniu października mąka pszenna wykorzystywana przez piekarnie była o 15–20 proc. tańsza niż przed rokiem. Ceny żytniej spadły natomiast o ponad 30 proc.

W ślad za tańszym zbożem mniej powinny kosztować również pasze dla zwierząt. – Jeszcze w tym roku w niewielkim stopniu może stanieć drób, a pierwszej połowie 2014 r. wieprzowina – szacuje Michał Koleśnikow.

Jednak jeszcze w sierpniu br. tuszka kurczaka kosztowała w detalu 7,96 zł za kg. Przed rokiem jej cena była o 1,4 proc. niższa.

Ziemniaki windują

Rekordowo drogie są w tym roku ziemniaki. W pierwszym tygodniu października br. na targowiskach ich kilogram kosztował prawie 1,1 zł. Były o ponad 120 proc. droższe niż przed rokiem.

Ceny są wysokie, bo uprawom zaszkodziła długa zima. Rolnicy zmniejszyli też uprawy ziemniaków po spadku ich cen w 2012 r. GUS spodziewa się, że zbiory ziemniaków będą w tym roku o 36,5 proc. niższe niż rok temu.

Pogoda nie sprzyjała także warzywom gruntowym. Będzie ich o niemal 6 proc. mniej niż przed rokiem, podaje GUS. – Spadek zbiorów dotyczyć ma niemal wszystkich warzyw, ale największy – sięgający 10,6 proc. – będzie w przypadku kalafiorów – wyjaśnia Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ.

W ostatnich dniach ceny hurtowe kalafiorów wynosiły 2–4 zł za sztukę. W październiku ubiegłego roku kosztowały średnio 1,73 zł, podaje IERiGŻ.

Więcej niż przed rokiem kosztuje też cebula. Jej średnia cena na targowiskach sięgała ostatnio 1,87 zł. To prawie 42 proc. więcej niż przed rokiem.

Mariusz Dziwulski zwraca uwagę, że drogie warzywa oznaczają, że więcej zapłacimy za przetwory. – W porównaniu do ubiegłego roku w pierwszej dekadzie października cena mrożonej cebuli z Polski wzrosła o 50 proc., a mrożonych kalafiorów o blisko 20 proc. – mówi ekonomista Banku BGŻ.

Nie zakończyły się jeszcze zbiory jabłek, których produkujemy najwięcej w Europie.  Związek Sadowników RP szacuje, że będą one o 500–700 tys. ton niższe niż w 2012 r.

We wrześniu kilogram krajowych jabłek kosztował w skupie średnio 1,5 zł. To o niemal 4 proc. więcej niż przed rokiem. – Na przestrzeni ostatnich pięciu lat wyższe ceny jabłek były tylko w 2010 roku, kiedy zbiory w kraju były wyjątkowo nieudane – mówi Mariusz Dziwulski.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki b.drewnowska@rp.pl

O 2,2 proc. więcej niż przed rokiem zapłacimy za żywność w grudniu 2013 r. – wynika z analizy „Rz" przygotowanej na podstawie prognoz ekonomistów. Produkty spożywcze drożeją, ale wolniej niż przed rokiem. Na koniec 2012 r. ich ceny były o  3,9 proc. wyższe niż w grudniu rok wcześniej.

– Skalę podwyżek będzie ograniczał wciąż relatywnie słaby popyt krajowy i niski wzrost gospodarczy – ocenia Grzegorz Maliszewski, główny ekonomista Banku Millennium.

Pozostało 90% artykułu
Biznes
Polska kupiła kolejne nowoczesne bezzałogowce w USA i... sprzedaje bezzałogowce obserwacyjne Malezji
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej