Stowarzyszenie przygotowało program "Polska Wódka", mający pomóc w propagowaniu rodzimych produktów w kraju i za granicą.
13 stycznia wejdzie w życie nowelizacja ustawy o wyrobie napojów spirytusowych. Definiuje ona polską wódkę jako tę produkowaną wyłącznie na terytorium Polski i wytwarzaną z ziemniaków albo tradycyjnych zbóż tj. żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta.
Nowe prawo jest odpowiedzią na definicję wódki określoną przez Parlament Europejski, zgodnie z którą napój ten może być produkowany z każdego surowca pochodzenia rolniczego.
Jak powiedział PAP Andrzej Szumowski, nowelizacja ustawy umożliwi budowę wizerunku oraz ochronę ekonomicznych i prawnych interesów polskiej wódki w kraju i za granicą. Skorzystają na tym również producenci płodów rolnych.
"Polscy rolnicy będą mieli pewność, że to ich żyto, pszenica, owies czy ziemniaki są wykorzystywane do produkcji, jeżeli finalny produkt ma być nazywany polską wódką" - powiedział.