- Susza na wiosnę oraz deszcze w okresie żniw przełożyły się na znaczny wzrost cen jęczmienia browarnego. Obecnie w Polsce są one średnio o 30-35 proc. wyższe niż przed rokiem – wyjaśnia Paweł Rudawski z działu zakupów w Carlsberg Polska.
Jęczmień to podstawowy składnik słodu, z którego wytwarza się piwa jasne pełne – ich udział w całym rynku piwa w Polsce przekracza 90 proc.
Dotkliwy dla browarów jest także wzrost cen energii i paliw. Ich podwyżka ma nie tylko bezpośredni wpływ na koszty warzenia i transportu piwa, ale także na m.in. produkcję szklanych butelek. W tym opakowaniu sprzedawane jest niemal co trzecie piwo w Polsce.
Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich uważa, że podwyżki na rynku piwa mogą zacząć się jeszcze w tym roku. Część browarów może zdecydować się na nie także w I kwartale 2012 roku.
- Jesteśmy w trakcie negocjowania cen surowców z dostawcami. Jeśli okaże się, że będą one znacznie wyższe w stosunku do ubiegłego roku, to na początku 2012 r. roku będziemy zmuszeni skorygować ceny naszych produktów – mówi Mariusz Supady, prezes Browaru Sulimar z Piotrkowa Trybunalskiego.