Reklama

Eksport mięsa na Ukrainę możliwy po wdrożeniu procedur

Eksport wieprzowiny na Ukrainę będzie możliwy po wdrożeniu procedur dotyczących identyfikacji pochodzenia surowca. Dokumenty zostały już przygotowane i w najbliższych dniach zostaną przekazane zainteresowanym - poinformował PAP wiceszef weterynarii Jarosław Naze.

Publikacja: 24.06.2014 19:40

Ukraina w ubiegłym tygodniu zniosła embargo na import polskiej wieprzowiny - pod warunkiem udokumentowania pochodzenia surowca. Nie będzie można jednak eksportować mięsa wytworzonego na terenie województwa podlaskiego, czyli z regionu większego niż strefa z ograniczeniami, która obejmuje jedynie kilka powiatów tego województwa.

Tzw. strefę z ograniczeniami utworzono wiosną po stwierdzeniu przypadków afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików. Obowiązują w niej restrykcje polegające np. na bardziej rygorystycznym nadzorze nad hodowlą.

Naze zaznaczył, że Ukraińcom zależy na tym, by wysyłane partie mięsa były łatwe do zidentyfikowania. Dodał, że świadectwa zdrowia zwierząt zostały już uzgodnione.

Dlatego - jak mówił - taka decyzja Ukrainy wymagała przygotowania procedur, które gwarantowałyby, że mięso faktycznie nie pochodzi z tego terenu. Oznacza to, że np. nie będzie można wywieźć wcześniej zmagazynowanych produktów.

Wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej zaznaczył, że ukraińska strona zgodziła się na to, by prawo do eksportu miały wszystkie zakłady mięsne mające uprawnienia do wywozu mięsa do krajów UE. Nie potrzebna jest więc kontrola ukraińskich inspektorów.

Reklama
Reklama

Wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Piotr Ziemann powiedział PAP, że zainteresowanie polskich firm eksportem na Ukrainę jest duże. Do tego kraju sprzedawane są przede wszystkim tańsze elementy świń i słonina, które nie znajdują zbytu na rynku krajowym.

Według Ziemanna zakłady, które będą chciały sprzedawać tam mięso, muszą podporządkować się wymaganiom ukraińskich służb weterynaryjnych i bardzo przestrzegać wszystkich norm sanitarnych, gdyż Ukraina zapowiedziała, że będzie dokładnie sprawdzała importowany towar. Odpowiedzialność za niewłaściwą jakość mięsa jest przy tym zbiorowa; jedna wpadka może więc zamknąć eksport mięsa do tego kraju.

Naze poinformował też, że wkrótce możliwy będzie na Ukrainę także eksport wołowiny bez kości. Obecnie uzgadniany jest wzór świadectwa zdrowia.

Ukraina wprowadziła embargo na import polskiej wieprzowiny 17 lutego, natychmiast po wykryciu w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń u dwóch dzików. Zakaz importu wołowiny obowiązuje od 2007 r.

W 2013 r. Polska sprzedała na Ukrainę wieprzowinę o wartości ponad 33 mln euro.

Ukraina w ubiegłym tygodniu zniosła embargo na import polskiej wieprzowiny - pod warunkiem udokumentowania pochodzenia surowca. Nie będzie można jednak eksportować mięsa wytworzonego na terenie województwa podlaskiego, czyli z regionu większego niż strefa z ograniczeniami, która obejmuje jedynie kilka powiatów tego województwa.

Tzw. strefę z ograniczeniami utworzono wiosną po stwierdzeniu przypadków afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików. Obowiązują w niej restrykcje polegające np. na bardziej rygorystycznym nadzorze nad hodowlą.

Reklama
Biznes
Microsoft wycofuje chińskich inżynierów z obsługi Pentagonu
Biznes
Putin zamyka Rosjan w Rosji. Wracają czasy komunistycznej izolacji
Biznes
Największy kawałek Czerwonej Planety sprzedany. Tajemniczy nabywca
Biznes
Traktat Niemcy–Wielka Brytania, ofensywa drogowa, rosyjskie banki na krawędzi
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Biznes
Jacek Oko: ważne było rozmawiać i utrzymać kierunek regulacji
Reklama
Reklama