Eksport mięsa na Ukrainę możliwy po wdrożeniu procedur

Eksport wieprzowiny na Ukrainę będzie możliwy po wdrożeniu procedur dotyczących identyfikacji pochodzenia surowca. Dokumenty zostały już przygotowane i w najbliższych dniach zostaną przekazane zainteresowanym - poinformował PAP wiceszef weterynarii Jarosław Naze.

Publikacja: 24.06.2014 19:40

PAP

Ukraina w ubiegłym tygodniu zniosła embargo na import polskiej wieprzowiny - pod warunkiem udokumentowania pochodzenia surowca. Nie będzie można jednak eksportować mięsa wytworzonego na terenie województwa podlaskiego, czyli z regionu większego niż strefa z ograniczeniami, która obejmuje jedynie kilka powiatów tego województwa.

Tzw. strefę z ograniczeniami utworzono wiosną po stwierdzeniu przypadków afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików. Obowiązują w niej restrykcje polegające np. na bardziej rygorystycznym nadzorze nad hodowlą.

Naze zaznaczył, że Ukraińcom zależy na tym, by wysyłane partie mięsa były łatwe do zidentyfikowania. Dodał, że świadectwa zdrowia zwierząt zostały już uzgodnione.

Dlatego - jak mówił - taka decyzja Ukrainy wymagała przygotowania procedur, które gwarantowałyby, że mięso faktycznie nie pochodzi z tego terenu. Oznacza to, że np. nie będzie można wywieźć wcześniej zmagazynowanych produktów.

Wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej zaznaczył, że ukraińska strona zgodziła się na to, by prawo do eksportu miały wszystkie zakłady mięsne mające uprawnienia do wywozu mięsa do krajów UE. Nie potrzebna jest więc kontrola ukraińskich inspektorów.

Wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Piotr Ziemann powiedział PAP, że zainteresowanie polskich firm eksportem na Ukrainę jest duże. Do tego kraju sprzedawane są przede wszystkim tańsze elementy świń i słonina, które nie znajdują zbytu na rynku krajowym.

Według Ziemanna zakłady, które będą chciały sprzedawać tam mięso, muszą podporządkować się wymaganiom ukraińskich służb weterynaryjnych i bardzo przestrzegać wszystkich norm sanitarnych, gdyż Ukraina zapowiedziała, że będzie dokładnie sprawdzała importowany towar. Odpowiedzialność za niewłaściwą jakość mięsa jest przy tym zbiorowa; jedna wpadka może więc zamknąć eksport mięsa do tego kraju.

Naze poinformował też, że wkrótce możliwy będzie na Ukrainę także eksport wołowiny bez kości. Obecnie uzgadniany jest wzór świadectwa zdrowia.

Ukraina wprowadziła embargo na import polskiej wieprzowiny 17 lutego, natychmiast po wykryciu w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń u dwóch dzików. Zakaz importu wołowiny obowiązuje od 2007 r.

W 2013 r. Polska sprzedała na Ukrainę wieprzowinę o wartości ponad 33 mln euro.

Ukraina w ubiegłym tygodniu zniosła embargo na import polskiej wieprzowiny - pod warunkiem udokumentowania pochodzenia surowca. Nie będzie można jednak eksportować mięsa wytworzonego na terenie województwa podlaskiego, czyli z regionu większego niż strefa z ograniczeniami, która obejmuje jedynie kilka powiatów tego województwa.

Tzw. strefę z ograniczeniami utworzono wiosną po stwierdzeniu przypadków afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików. Obowiązują w niej restrykcje polegające np. na bardziej rygorystycznym nadzorze nad hodowlą.

Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Specjaliści IT znów w cenie – rynek pracy ożywia się