- Przejęcie 10 sklepów Tradycyjnego Jadła to dla nas milowy krok – powiedział Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia (OFZ) podczas konferencji prasowej we wtorek. – Poszerzymy naszą ofertę o produkty tradycyjne i regionalne, zdobędziemy nowych klientów oraz zaoszczędzimy czas i pieniądze potrzebne w przypadku otwierania nowych sklepów – dodał. Sieć Tradycyjne Jadło specjalizuje się w tradycyjnych i regionalnych wędlinach (do ich produkcji używa wyłącznie mięsa świń polskiej rasy Złotnickiej). Sprzedaje także nabiał, sery, soki oraz przetwory warzywne.
OFZ sfinansowała transakcję emitując 300 tys. akcji serii I (ich wartość nominalna to 1 zł, a cena emisyjna 10 zł). W całości objął je Jerzy Skonieczny, dotychczasowy właściciel sieci Tradycyjne Jadło oraz o 14 maja br. członek rady nadzorczej OFZ. Obecnie należy do niego 6,67 proc. akcji spółki. Jest także nadal właścicielem masarni, która zaopatruje sklepy Tradycyjne Jadło (nie objęła ich fuzja).
Dzięki przejęciu Organic Farma Zdrowia ma dziś 35 delikatesów stacjonarnych. Posiada także dwa sklepy internetowe. Do 2016 roku spółka chciałaby mieć ok. 50 placówek w czołowych centrach handlowych największych miast.
– Chcemy się rozwijać organicznie oraz poprzez kolejne akwizycje – zapowiada Sławomir Chłoń. Zmiana szyldów Tradycyjne Jadło na OFZ będzie odbywać się stopniowo, przez około 2 lat. Koszt operacji to 100 tys. zł. W pierwszej kolejności spółka chce rozszerzyć jednak asortyment Tradycyjnego Jadła o produkty obecne w placówkach OFZ.
W 80 proc. produkty oferowane w sklepach OFZ posiadają certyfikat żywności ekologicznej. Wartość tego rynku szacuje się na ok. 700 mln zł, a tempo w jakim rośnie rok do roku do 10 -20 proc.