Materiał powstał przy współpracy z ALIOR bankiem
Branża rolno-spożywcza jest jednym z filarów sukcesu polskiej gospodarki. Handel zagraniczny tej branży generuje dodatnie saldo blisko 8 mld euro. Wartość produkcji sprzedanej żywności i napojów w 2016 roku to 203,6 mld zł.
Potencjał rozwoju tej branży został dostrzeżony przez Alior Bank, w którym od ponad roku działa departament biznesu agro. Na jego czele stoi Wojciech Olejniczak, a tworzą go eksperci z doświadczeniem administracyjnym i biznesowym w branży agro, znający specyfikę kierunków produkcji rolno-spożywczej i przepływów pieniężnych w ramach łańcucha produkcyjnego. Bank ma kompleksową ofertę produktów kredytowych, depozytowych i rozliczeniowych zarówno dla rolników indywidualnych, jak i przedsiębiorstw rolno-spożywczych.
Finansowanie od A do Z
– Alior Bank jest partnerem w biznesie dla polskich rolników i przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego. Rozumiemy potrzeby branży i jesteśmy w stanie przygotować dla każdego klienta ofertę szytą na miarę, uwzględniającą sezonowość produkcji, wsparcie w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i zmienność koniunktury na rynkach rolnych – mówi Urszula Krzyżanowska-Piękoś, wiceprezes zarządu Alior Banku.
Bank współpracuje z Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, dzięki czemu może precyzyjnie ocenić ryzyko związane z poszczególnymi kierunkami produkcji i zaproponować rolnikom i przedsiębiorcom optymalne warunki finansowania. Rolnikom, przetwórcom, dostawcom i dystrybutorom oferuje pełną gamę produktów inwestycyjnych i obrotowych, w tym faktoring.