Reklama

Co jedli nasi praprzodkowie?

Resztki potraw, którymi raczyli się nasi przodkowie 780 tys. lat temu, odkryli badacze w Izraelu.

Aktualizacja: 08.12.2016 22:09 Publikacja: 07.12.2016 18:07

Nasi kuzyni i przodkowie mieli urozmaicony jadłospis.

Nasi kuzyni i przodkowie mieli urozmaicony jadłospis.

Foto: AFP

To jedno z najbardziej niezwykłych znalezisk pomagających odtworzyć tryb życia gatunków poprzedzających człowieka. Z pewnością też zaskoczy wyznawców modnej obecnie paleodiety, którzy są przekonani, iż odżywiają się zdrowo i naturalnie – tak jak „jaskiniowcy".

Dieta paleo dziś to potrawy, do których człowiek ma być ewolucyjnie przystosowany. To pokarm nieprzetworzony, warzywa, owoce, grzyby, jajka, a do tego duży udział mięsa czerwonego i ryb. Zboża – jako produkt „współczesnego" rolnictwa, wszelkie cukry i sery są zakazane.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Archeologia
Zagadka posągów z Wyspy Wielkanocnej rozwiązana? Naukowcy twierdzą, że moai „chodziły”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Archeologia
Nowe odkrycie zmienia dotychczasowe teorie o ewolucji człowieka? Zaskakujące wyniki badań
Archeologia
Homo sapiens krzyżowali się z neandertalczykami dużo wcześniej niż sądzono. Nowe wyniki badań
Archeologia
Nowe badania. Ludzie wrócili do życia w ruinach Pompejów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Archeologia
Grobowiec władcy Majów odkryty w Belize. Znalezisko rzuca nowe światło na starożytny świat Mezoameryki
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama