Reklama

Co jedli nasi praprzodkowie?

Resztki potraw, którymi raczyli się nasi przodkowie 780 tys. lat temu, odkryli badacze w Izraelu.

Aktualizacja: 08.12.2016 22:09 Publikacja: 07.12.2016 18:07

Nasi kuzyni i przodkowie mieli urozmaicony jadłospis.

Nasi kuzyni i przodkowie mieli urozmaicony jadłospis.

Foto: AFP

To jedno z najbardziej niezwykłych znalezisk pomagających odtworzyć tryb życia gatunków poprzedzających człowieka. Z pewnością też zaskoczy wyznawców modnej obecnie paleodiety, którzy są przekonani, iż odżywiają się zdrowo i naturalnie – tak jak „jaskiniowcy".

Dieta paleo dziś to potrawy, do których człowiek ma być ewolucyjnie przystosowany. To pokarm nieprzetworzony, warzywa, owoce, grzyby, jajka, a do tego duży udział mięsa czerwonego i ryb. Zboża – jako produkt „współczesnego" rolnictwa, wszelkie cukry i sery są zakazane.

A jak wyglądała dieta „jaskiniowców" naprawdę?

Naukowcy z dwóch izraelskich uczelni – Uniwersytetu Hebrajskiego i Uniwersytetu Bar-Ilan – natknęli się na pozostałości menu przodków ludzi żyjących na terenie dzisiejszej Doliny Hula. To w sumie ok. 9 tys. przedmiotów świadczących o tym, że praludzie żywili się głównie pokarmem roślinnym. Pochodzą sprzed ok. 780 tys. lat, występują wspólnie z resztkami narzędzi, które naukowcy przypisali do tzw. kultury aszelskiej. Prawdopodobnie wytworzył je Homo erectus (Homo heidelbergensis) lub nieco późniejszy od nich Homo antecessor.

Odkrycia dokonano w rejonie Geszer Benot Ja'akow – przeprawy nad Jordanem łączącej dziś Palestynę z Syrią. Setki tysięcy lat temu to właśnie tym korytarzem przemieszczali się przodkowie ludzi z Afryki do Eurazji.

Reklama
Reklama

Według prof. Naamy Goren-Inbar, która kierowała wykopaliskami, to pierwszy przypadek odkrycia tak zróżnicowanych roślinnych pozostałości diety praludzi.

– W ostatnich latach mieliśmy okazję znaleźć tu różne pozostałości owoców, orzechów, nasion drzew, łodyg roślin wodnych z pobliskiego jeziora, a także resztek zwierząt i narzędzi praludzi. I to wszystko w jednym miejscu – mówi prof. Naama Goren-Inbar.

Jej współpracownik dr Yoel Melamed zidentyfikował 55 gatunków roślin jadalnych. Niektóre były spożywane w całości, z innych jedzono tylko korzenie lub liście.

– To, co nas najbardziej zaskoczyło, to ogromna liczba jadalnych roślin pochodzących z jeziora. Znaleźliśmy dziesięć roślin obecnych tu w czasach prehistorycznych – dziś już nie występują – spośród których siedem było jadalnych, w tym dwa rodzaje orzechów wodnych – mówi dr Melamed.

Jak to możliwe, że przetrwały prawie 800 tys. lat? Jak tłumaczy dr Melamed, tereny te zostały zalane wodami Jordanu (teren ten osuszano, a później ponownie zalano również w czasach współczesnych). W pozbawionym tlenu środowisku przykryte warstwami osadów liście, łodygi i nasiona przeleżały aż do teraz w stanie pozwalającym na identyfikację.

W tym samym miejscu wcześniej prof. Goren-Inbar odkryła najstarsze ślady użycia ognia w zachodniej Eurazji. – To było niezwykle istotne, ponieważ wiele roślin, które znaleźliśmy, było toksycznych lub niejadalnych – tłumaczy. – Praludzie używali ognia, na przykład prażyli orzechy i korzenie, dzięki czemu ich dieta była bardziej zróżnicowana. Jeśli dodamy do tego zwierzęta wodne i lądowe, to przekonamy się, że przedstawiciele kultury aszelskiej, jednej z najstarszych kultur dolnego paleolitu, jadali w bardzo urozmaicony sposób.

Archeologia
Największa znana konstrukcja cywilizacji Majów. Naukowcy dokonali przełomowego odkrycia
Archeologia
„Niesamowity poziom wyrafinowania”. Nowe odkrycie zmienia pogląd na historię ludzkości
Archeologia
„Nowy obraz przeszłości”. AI pomogła odkryć zagadkę zmian w dawnej Europie
Archeologia
Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka. Naukowcy porównali czaszki małp człekokształtnych
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Archeologia
Przełomowe odkrycie zmienia spojrzenie na przodków człowieka. Co ujawniło nowe badanie?
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama