Reklama

W trosce o przyszłość planety: mniej mięsa i plastiku, więcej roślin

Zmiany klimatu stoją dziś w centrum innowacji żywności. Promują modę na oszczędniejszą konsumpcję, w tym niemarnowanie jedzenia czy rzadsze stosowanie tworzyw sztucznych. Trendem jest też żywność medyczna.

Publikacja: 25.09.2019 04:18

W trosce o przyszłość planety: mniej mięsa i plastiku, więcej roślin

Foto: Rzeczpospolita

Jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana. Potwierdza to tegoroczny raport grupy IPCC, czyli agendy ONZ, działającej jako Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu. To ważne w kontekście dbałości o klimat i środowisko, ponieważ ograniczenie strat żywności jednocześnie zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych i poprawiło bezpieczeństwo żywnościowe.

Mało zwykle medialny temat produkcji żywności musi znowu trafić na salony, bo na całym świecie branża ta wykorzystuje 40 proc. gruntów, odpowiada za 30 proc. emisji gazów cieplarnianych i zużywa 70 proc. słodkiej wody. W ciągu 30 lat na świecie będzie 2 mld więcej ludzi niż dziś, a popyt na żywność wzrośnie o ok. 60 proc. Dlatego techniki ograniczania wyrzucania żywności świat potrzebuje pilnie już dziś.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Analizy Rzeczpospolitej
E-zakupy coraz mocniej zanurzone w technologii
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Analizy Rzeczpospolitej
Krajowy rynek farmaceutyczny w ważnym momencie
Analizy Rzeczpospolitej
Wynajem aut rośnie, ale kłopotów w tej branży też nie brakuje
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Analizy Rzeczpospolitej
Analiza danych mocno zyskuje na znaczeniu
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama