Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 25.09.2019 04:18 Publikacja: 25.09.2019 04:18
Foto: Rzeczpospolita
Jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana. Potwierdza to tegoroczny raport grupy IPCC, czyli agendy ONZ, działającej jako Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu. To ważne w kontekście dbałości o klimat i środowisko, ponieważ ograniczenie strat żywności jednocześnie zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych i poprawiło bezpieczeństwo żywnościowe.
Mało zwykle medialny temat produkcji żywności musi znowu trafić na salony, bo na całym świecie branża ta wykorzystuje 40 proc. gruntów, odpowiada za 30 proc. emisji gazów cieplarnianych i zużywa 70 proc. słodkiej wody. W ciągu 30 lat na świecie będzie 2 mld więcej ludzi niż dziś, a popyt na żywność wzrośnie o ok. 60 proc. Dlatego techniki ograniczania wyrzucania żywności świat potrzebuje pilnie już dziś.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Sektor budownictwa, ze względu na swoją złożoność, jest szczególnie narażony na zjawisko zatorów płatniczych. Aż...
Sensory, drony czy AI pomagają, choć nie są lekarstwem na strukturalny deficyt rąk do pracy w budownictwie.
W dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości rynkowej przedsiębiorcy muszą umiejętnie zarządzać ryzykiem występ...
Wcześniejsze problemy z pozrywanymi łańcuchami dostaw, w połączeniu z obecnymi spadkami koniunktury w europejski...
70 proc. liderów jest zdania, że nowa rola działów HR polega na uwolnieniu w pełni ludzkiego potencjału. Sprzymi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas