W trosce o przyszłość planety: mniej mięsa i plastiku, więcej roślin

Zmiany klimatu stoją dziś w centrum innowacji żywności. Promują modę na oszczędniejszą konsumpcję, w tym niemarnowanie jedzenia czy rzadsze stosowanie tworzyw sztucznych. Trendem jest też żywność medyczna.

Publikacja: 25.09.2019 04:18

W trosce o przyszłość planety: mniej mięsa i plastiku, więcej roślin

Foto: Rzeczpospolita

Jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana. Potwierdza to tegoroczny raport grupy IPCC, czyli agendy ONZ, działającej jako Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu. To ważne w kontekście dbałości o klimat i środowisko, ponieważ ograniczenie strat żywności jednocześnie zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych i poprawiło bezpieczeństwo żywnościowe.

Mało zwykle medialny temat produkcji żywności musi znowu trafić na salony, bo na całym świecie branża ta wykorzystuje 40 proc. gruntów, odpowiada za 30 proc. emisji gazów cieplarnianych i zużywa 70 proc. słodkiej wody. W ciągu 30 lat na świecie będzie 2 mld więcej ludzi niż dziś, a popyt na żywność wzrośnie o ok. 60 proc. Dlatego techniki ograniczania wyrzucania żywności świat potrzebuje pilnie już dziś.

Pozostało 85% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Analizy Rzeczpospolitej
Wydatki na technologie i wojna cenowa wyzwaniami dla sektora
Materiał partnera
Może nie trzeba będzie zapłacić?
Materiał partnera
Siła kompleksowego wsparcia pracowników
Analizy Rzeczpospolitej
Cyfrowa rewolucja w procesach kadrowych
Analizy Rzeczpospolitej
Coraz więcej technologii i strategii
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?