Picie kawy może być zbawienne dla mężczyzn

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kawie związki, które mogą ograniczać wzrost raka prostaty.

Publikacja: 19.03.2019 12:41

Szacuje się, że każdego dnia na całym świecie wypija się 3 miliardy filiżanek kawy.

Szacuje się, że każdego dnia na całym świecie wypija się 3 miliardy filiżanek kawy.

Foto: 238338493

Kawa od dawna jest przedmiotem zainteresowania naukowców ze względu na zawartość w niej przeciwutleniaczy i związków fenolowych, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Wcześniejsze badania wykazały, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, a także nowotworu wątroby czy jelita grubego.  Natomiast najnowsze dane sugerują, że picie pewnych rodzajów kawy może hamować rozwój raka prostaty.

Naukowcy wskazali na  dwa związki występujące w kawie: octan kahweolu i kafestolu. Okazuje się, że spowalniają one wzrost komórek rakowych, opornych na często stosowane leki przeciwnowotworowe.

- Komórki nowotworowe u myszy traktowane octanem kahweolu i kafestolu rosły wolniej - powiedział kierownik badań, dr Hiroaki Iwamoto. Po 11 dniach nieleczone guzy urosły do ok. 3,5-krotności pierwotnej objętości (342%), podczas gdy guzy myszy leczonych obiema substancjami powiększyły się nieco ponad 1,5-krotnie (167%).

Octan kahweolu i kafestol występują w ziarnach arabiki. Proces przygotowywania kawy wpływa na to, czy w niej pozostaną (w espresso), czy zostaną wyeliminowane (w metodzie przelewowej).

 - Wykazaliśmy, że związki te wydają się mieć wpływ na komórki raka gruczołu oporne na dostępne leczenie, ale potrzebne są dalsze badania, na większej próbie myszy, a następnie również u ludzi - dodał Iwamoto.

Warto przypomnieć, że póki co w przypadku raka prostaty jedynym środkiem zapobiegawczym dla mężczyzn jest poddawanie się 2 razy do roku testom PSA oraz znalezienie dobrego urologa, najlepiej ze specjalnością onkologiczną. Takie postępowanie na pewno zabezpieczy przed najgorszą postacią raka prostaty.

Kawa od dawna jest przedmiotem zainteresowania naukowców ze względu na zawartość w niej przeciwutleniaczy i związków fenolowych, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Wcześniejsze badania wykazały, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, a także nowotworu wątroby czy jelita grubego.  Natomiast najnowsze dane sugerują, że picie pewnych rodzajów kawy może hamować rozwój raka prostaty.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej
Zdrowie
Prof. Zbigniew Gaciong: Chcę ukończyć moje projekty
Zdrowie
Gwałtowny wzrost zachorowań na cholerę