Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 04.10.2018 12:14 Publikacja: 04.10.2018 12:14
Foto: AdobeStock
Naukowcy z Izraela i Singapuru przebadali sześć różnych słodzików. Chociaż zostały zatwierdzone przez FDA jako nieszkodliwe dla człowieka, wykazują toksyczne działanie na drobnoustroje jelitowe, donosi onet.pl, powołując się na badania opublikowane w październikowym wydaniu magazynu „Molecules”.
Sztuczne słodziki zyskały dużą popularność jako alternatywa cukru, o którym wiadomo, że tuczy i wywołuje próchnicę. Ich zalet upatruje się w znacznie mniejszej, w niektórych przypadkach wręcz zerowej kaloryczności, a także w tym, że nie szkodzą zębom. Mogą to być jednak korzyści pozorne. Doniesień na temat wad słodzików przybywa, a opublikowane w „Molecules” badanie naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (BGU) w Izraelu i Nanyang Technological University w Singapurze jest kolejnym sygnałem ostrzegawczym.
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Czy jedzenie późno w ciągu dnia rzeczywiście utrudnia utratę wagi? To pytanie pojawia się często, gdy ktoś chce...
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Konkurencja na świecie się zaostrza. W niektórych obszarach Europa zaczyna tracić pozycję – mówi Oliver Várhelyi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas