Decyzją rady nadzorczej Nextbike Polska Tomasz Wojtkiwicz, jej dotychczasowy członek, zaczął pełnić funkcję prezesa zarządu. Wojtkiewicz zajmował to stanowisko w latach 2012-2018 i wprowadzał firmę na NewConnect. Do tego dyrektorem finansowym Nextbike Polska został Konrad Kowalczuk.

Chcemy efektywnie wykorzystać czas, który mamy zgodnie z zawartą z bankami umową standstill (umowa zawierana pomiędzy dłużnikiem a jego wierzycielami podczas restrukturyzacji – red.). W tym okresie czeka nas dogłębna analiza sytuacji oraz opracowanie i realizacja całego szeregu kluczowych zadań, których celem jest opracowanie i doprowadzenie do przyjęcia planu restrukturyzacji zadłużenia i biznesu spółki — komentuje Wojtkiewicz, cytowany w komunikacie. Problemy grupy Nextbike Polska rozpoczęły się w związku z niedotrzymywaniem terminów realizacji kontraktu w Trójmieście przez spółkę NB Tricity. Na przełomie roku niemiecki Nextbike GmbH dokapitalizował polską spółkę kwotą 11 mln zł. Na początku czerwca rozpoczęło się przyspieszone postępowanie układowe.