tel. +48 517 859 059
www.facebook.com/DOMmadeWarszawa
Czynne
wt.–sob. 12.00–23.00
niedz. 10.00–22.00
kuchnia:
wt.–sob. do 22.00
niedz. do 21.00
Średnie ceny :
przystawka 28 zł
danie główne 36 zł
deser 12 zł
Płatność kartą
Pod Gigantami
Szef kuchni Paweł Zieliński
Paweł Zieliński zdobywał doświadczenie w kraju i za granicą. Pracował w warszawskim hotelu Mercure, a potem przez kilka lat w Irlandii, m.in. w renomowanej dublińskiej restauracji L’Ecrivain oraz hotelach Cliff Town House (Dublin) i ekskluzywnym Carton House w Maynooth. Pod Gigantami z powodzeniem tworzy kuchnię nawiązującą do polskiej tradycji kulinarnej, a zarazem lekką i wykwintną.
Miejsce zobowiązuje. Restauracja mieści się przy nobliwych Alejach Ujazdowskich, w zabytkowej kamienicy w stylu wczesnego modernizmu, z elementami neoklasycyzmu i neobaroku. Balkon nad bramą podtrzymują figury gigantów – stąd nazwa lokalu. Budynek mocno ucierpiał w czasie wojny, jednak niektóre elementy wystroju zachowały się w oryginalnej formie – np. 250-letni parkiet z różnych gatunków drewna, przeniesiony tutaj z pałacu Tarnowskich, stojącego niegdyś przy Krakowskim Przedmieściu, a rozebranego pod koniec XIX w. pod budowę hotelu Bristol.
Wybierając dania, bez wątpienia należy zwrócić uwagę na pyszną grasicę. Niebanalnie połączono ją z grzybami oraz sosem kokosowym z natką kolendry, chili i świeżym imbirem. Godne spróbowania są także pierożki z cielęciną – farsz wzbogacono czarnuszką. Na główne danie warto zamówić ciekawy mariaż jagnięciny z piersią perliczki i sosem porto.
PSST!?Destylaty są wystawione w sali na pięknym drewnianym stoliku. Można je więc także obejrzeć, a nie tylko poczytać o nich w karcie.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
Al. Ujazdowskie 24 00-478 Warszawa
tel. +48 22 629 23 12
www.podgigantami.pl
Czynne
codziennie 12.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 41 zł
danie główne 78 zł
deser 27 zł
Płatność kartą
Pod Nosem
Szef kuchni Przemysław Bilski
Przemysław Bilski doświadczenie zdobywał w uznanych londyńskich restauracjach Zafferano i Locanda Locatelli, a także w Polsce (hotel Copernicus – Kraków, Bread and Milk – Wadowice). Jego specjalność to tradycyjna kuchnia polska w światowym wydaniu.
Dwupoziomowy lokal mieści się pod samym nosem Wawelu (stąd nazwa). Sala na parterze ma ciepły wystrój z gobelinami – kopiami wawelskich arrasów. Sala w piwnicy jest wyposażona w kominek. Do dyspozycji gości pozostaje także ogródek. Dania są podawane na pięknej biało-niebieskiej zastawie w angielskim stylu – wyglądają na niej nad wyraz apetycznie, zwłaszcza udko z kaczki czy jagnięcina.
Jako czekadełko podaje się tutaj malutkie obwarzanki krakowskie z pysznym ziołowym masłem. Pierogi z ogonem wołowym, posypane płatkami długo dojrzewającego sera wydobywają z wołowiny to, co najlepsze: delikatność i pełnię mięsnego smaku. Pstrąg jest usmażony po mistrzowsku, a serwowany z sałatką z aromatycznego pomidora i chrupiącego ogórka małosolnego.
Karta win solidna. Jak przystało na restaurację galicyjską, silnie reprezentowane są trunki z Europy Środkowej – Austrii, Węgier i Czech. Można wypić między innymi Csopaki Rizling od Istvána Jásdiego znad Balatonu czy müller-thurgau z morawskiej winnicy Regina Coeli, Trpělka & Oulehla. Wśród alkoholi mocnych znakomity 12-letni kolumbijski rum Dictador.
PSST!?Warto spróbować robionych na miejscu lodów. Na przykład lawendowo-borówkowych, malinowych lub orzechowych.
13/20
Nowatorska/Elegancka
Kanonicza 22 31-002 Kraków
tel. +48 12 376 00 14
www.podnosem.com
Czynne
III–XI codziennie 10.00–23.00
XII–II codziennie 10.00–22.00
kuchnia:
codziennie od 12.00
Średnie ceny
przystawka 22 zł
danie główne 51 zł
deser 14 zł
Płatność kartą
Szafarnia 10
Szef kuchni?Grzegorz Labuda
W maju 2015 r. Szafarnia stała się królestwem Grzegorza Labudy. Autor kilku książek kulinarnych (np. Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni) i doświadczony szef gotował m.in. w poznańskim Blow Up Hall i dla premierów państw unijnych podczas polskiej prezydencji. Labuda stawia na kulinarne bogactwo Pomorza i Kaszub. W kuchni używa świeżych bałtyckich i jeziornych ryb, kaszubskich serów zagrodowych i (zasadniczo) produktów pochodzących od dostawców w promieniu 100 km od Szafarni.
Szafarnia 10 to jednocześnie adres i nazwa restauracji. Mieści się na parterze 10-piętrowego budynku Amber Tower, tuż koło mariny. Na ostatnim piętrze wieżowca restauracja ma taras VIP, z którego rozciąga się fantastyczny widok na starówkę. Wnętrze jest nowoczesne, minimalistyczne, przestronne i jasne, utrzymane w stylu marynistycznym – wśród kolorów dominuje błękit. Kuchnia otwarta.
W menu lokalu obok tatara z polędwicy wołowej znajduje się tatar z bałtyckiego dorsza; obok konfitowanego w palonym maśle sandacza – żeberka z dzika. Nawet tak oczywista potrawa jak szparagi z sosem holenderskim i jajkiem przygotowana jest perfekcyjnie. W punkt ugotowane zielone szparagi, rewelacyjny, lekko żółty sos holenderski, zgrabne, właściwie ugotowane jajko w koszulce – wszystko pięknie współgra ze sobą smakami i kolorami.
PSST!?W Szafarni jest homarium. Dzięki temu można spróbować homarów kanadyjskich przyrządzonych tuż po odłowieniu – są wtedy najsmaczniejsze.
10,5/20
Regionalna/Elegancka
Szafarnia 10 80-755 Gdańsk
tel. +48 58 600 85 00
www.szafarnia10.pl
Czynne:
codziennie 7.00–11.00 (śniadania)
12.00–22.00 (a la carte)
Średnie ceny
przystawka 27 zł
danie główne 51 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne :
6 dań 170 zł
Płatność kartą