Reklama
Rozwiń
Reklama

Grzyby i pasożyty pustoszą plantacje kawy na całym świecie

Lubisz swoją poranna kawę. Niestety może się okazać, że za kilkadziesiąt lat na śniadanie nie da się już napić kawy. Bo jej nie będzie.

Aktualizacja: 04.09.2016 06:48 Publikacja: 03.09.2016 14:05

Grzyby i pasożyty pustoszą plantacje kawy na całym świecie

Foto: Bloomberg

Światowe zasoby kawy są już teraz zagrożone, a ich niedobór już zaczyna wpływać na gospodarkę.

Wszystko przez globalne ocieplenie. Już w 2050 roku połowa terenów, na których uprawia się dzisiaj kawę, będzie niezdatna do użytku. A to wpłynie na jej dostępność oraz cenę. W 2080 roku może się okazać, że plantacje kawy znikną zupełnie - wynika z raportu The Climate Institute. Jednak już teraz możemy odczuć negatywne skutki tych zmian: kawy jest coraz mniej a jej cena będzie rosła.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama