Reklama

Nestle wyprodukowało czekoladę bez cukru

Koncern Nestle znalazł sposób na robienie czekolady, bez konieczności dodawania do niej cukru. Jedynym, naturalnym cukrem w tej czekoladzie jest ten zawarty w kakao.

Aktualizacja: 16.07.2019 19:02 Publikacja: 16.07.2019 18:21

Nestle wyprodukowało czekoladę bez cukru

Foto: 123rf.com

ula

Zamiast cukru, firma wykorzystuje białą pulpę pokrywającą ziarna kakaowca. Do tej pory trafiała ona do śmieci, ale okazało się, że zawiera ona sporo cukru, który można wykorzystać. Nowa, odcukrzona czekolada, będzie zawierać 40 procent mniej cukru niż dotychczas - informuje agencja Bloomberga.

Jesienią tego roku w Japonii koncern rozpocznie sprzedaż batonów KitKat z 70 procent ciemnej czekolady, wytworzone zgodnie z nową recepturą. Batoniki nie będą zawierały żadnego dodatkowego cukru, poza tym z pulpy oblepiającej owoce kakaowca. Nowe batoniki będą zawierały 40 procent mniej cukru niż dotychczas.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama