Zamiast cukru, firma wykorzystuje białą pulpę pokrywającą ziarna kakaowca. Do tej pory trafiała ona do śmieci, ale okazało się, że zawiera ona sporo cukru, który można wykorzystać. Nowa, odcukrzona czekolada, będzie zawierać 40 procent mniej cukru niż dotychczas - informuje agencja Bloomberga.

Jesienią tego roku w Japonii koncern rozpocznie sprzedaż batonów KitKat z 70 procent ciemnej czekolady, wytworzone zgodnie z nową recepturą. Batoniki nie będą zawierały żadnego dodatkowego cukru, poza tym z pulpy oblepiającej owoce kakaowca. Nowe batoniki będą zawierały 40 procent mniej cukru niż dotychczas.

– Nestle może w przyszłości wykorzystać ten sam proces do produkcji mleka lub białej czekolady – powiedział Bloombergowi Alexander von Maillot, dyrektor globalny Biznesu Słodyczy w Nestlé.

Przemysł spożywczy jest pod presją zarówno konsumentów, jak i rządów, aby wytwarzać zdrowsze produkty i walczyć ze światową epidemią otyłości i cukrzycy. Posunięcie Nestle może wzmocnić jego pozycję lidera w branży, tym bardziej, że trzy lata temu koncern opatentował metodę na zmianę struktury cukru, aby zwiększyć jego moc słodzenia. W ten sposób dodając mniej cukru Nestle nie zmieniło smaku swoich produktów - przypomina Bloomberg.