Nestle udało się opracować metodę obniżenia zawartości cukru w czekoladzie o 40 proc., jednocześnie nie zmieniając walorów smakowych czekolady – poinformowała spółka.

Koncern jest w trakcie zdobywania patentu na swoje odkrycie, które zamierza wykorzystać w  swoich produktach od 2018 roku. Nestle zapewnia, że metoda jest „naturalna”.

Nie wiadomo dokładnie co odkryli naukowcy pracujący dla Nestle. Koncern ujawnił tylko, że naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się on rozpuszcza. To z kolei powoduje, że ludzkie kubki smakowe przekazują większe odczucie słodkiego smaku mimo mniejszej ilości cukru.

- Jeśli Nestle faktycznie udało się zachować oryginalny smak produktu, przy mniejszej zawartości cukru, to będzie to rewolucja rynkowa – uważa Herbert Bolliger, szef największej sieci handlowej w Szwajcarii. Bollinger powiedział portalowi der bund.ch, że dotychczas wszelkie próby obniżenia cukru w czekoladzie kończyły się tak samo: konsumenci odwracali się od „zdrowszego” produktu, na rzecz słodszego.

Według informacji medialnych Nestle nie zamierza poprzestać na obniżeniu zawartości cukru w swoich produktach. Zamierza też pracować nad obniżeniem ilości soli oraz tłuszczów nasyconych w swoich wyrobach.