Reklama
Rozwiń

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Kilkanaście popularnych marek płatków śniadaniowych dla dzieci zawiera śladowe ilości środków kancerogennych, takich jakie są też m.in. w herbicydzie Roundup wynika z raportu organizacji Environmental Working Group (EWG).

Aktualizacja: 15.06.2019 13:38 Publikacja: 15.06.2019 13:11

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Foto: Bloomberg

ula

Kancerogenny glifosat w kilkunastu próbkach płatków śniadaniowych wykryto już latem zeszłego roku. Najwyższe stężenia stwierdzono m.in. w popularnych płatkach owsianych Quaker Oats i słodkich, miodowych płatkach dla dzieci Cheerios.

W tym roku najwyższe stężenie glifosatu EWG wykryła w kilku rodzajach sprzedawanych w USA Cheerios: Honey Nut, Chocolate Peanut Butter, Oat Crunch i Multi Grain. Środek znaleziono także w 21 rodzajach "naturalnych" batonikach marki Nature Valley - produkowanych przez koncern General Mills. EWG w raporcie pisze, że w niektórych próbkach zawartość glifosatu była wyższa niż poziom uważany przez naukowców za bezpieczny dla zdrowia dzieci - informuje CNN.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama