Reklama
Rozwiń
Reklama

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Kilkanaście popularnych marek płatków śniadaniowych dla dzieci zawiera śladowe ilości środków kancerogennych, takich jakie są też m.in. w herbicydzie Roundup wynika z raportu organizacji Environmental Working Group (EWG).

Aktualizacja: 15.06.2019 13:38 Publikacja: 15.06.2019 13:11

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Foto: Bloomberg

ula

Kancerogenny glifosat w kilkunastu próbkach płatków śniadaniowych wykryto już latem zeszłego roku. Najwyższe stężenia stwierdzono m.in. w popularnych płatkach owsianych Quaker Oats i słodkich, miodowych płatkach dla dzieci Cheerios.

W tym roku najwyższe stężenie glifosatu EWG wykryła w kilku rodzajach sprzedawanych w USA Cheerios: Honey Nut, Chocolate Peanut Butter, Oat Crunch i Multi Grain. Środek znaleziono także w 21 rodzajach "naturalnych" batonikach marki Nature Valley - produkowanych przez koncern General Mills. EWG w raporcie pisze, że w niektórych próbkach zawartość glifosatu była wyższa niż poziom uważany przez naukowców za bezpieczny dla zdrowia dzieci - informuje CNN.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama