Reklama
Rozwiń
Reklama

Żywność bio szybko znika z półek

O blisko 38 proc. wzrosła sprzedaż żywności ekologicznej w małych sklepach w 2020 r. W ubiegłym zaś liczba importerów podskoczyła o 16 proc. Tymczasem rolników w tej branży jest coraz mniej.

Aktualizacja: 25.05.2020 21:01 Publikacja: 25.05.2020 21:00

Żywność bio szybko znika z półek

Foto: Adobe Stock

Żywność ekologiczna to wciąż wybór nielicznych konsumentów – w małych sklepach jej udział w wartości sprzedaży wynosi zaledwie 0,1 proc., a w całym handlu w koszyku spożywczym zajmuje jedynie 0,5 proc.

A jednak ta moda zaczęła się szybko zmieniać: według Centrum Monitorowania Rynku w pierwszym kwartale tego roku wartość sprzedaży produktów bio w małych sklepach zwiększyła się o 37,6 proc. Są to jednak dane sprzed wybuchu epidemii, pytanie brzmi więc, jak konsumenci droższej żywności ekologicznej zareagują na kryzys gospodarczy.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama