Reklama

Popularny barwnik spożywczy musi zniknąć. Nie jest bezpieczny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że popularny barwnik spozywczy dwutlenek tytanu (E171) nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.

Aktualizacja: 07.05.2021 11:17 Publikacja: 07.05.2021 10:50

Popularny barwnik spożywczy musi zniknąć. Nie jest bezpieczny

Foto: Adobe Stock

ula

Dwutlenek tytanu inaczej zwany bielą tytanową jest stosowany jako barwnik zabielający m.in. w w słodyczach i gumie do żucia, polewach lukrowanych oraz majonezie i białych sosach, a także paście do zębów i proszkach do prania. Środek E171 jest też w gotowych wypiekach i supermarketowych sosach do sałatek.

Z badań zleconych przez EFSA wynika, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, czyli powodować uszkodzenia DNA. Zdaniem badaczy trudno także ustalić bezpieczny poziom E171 dla organizmu. Poza tym istnieją obawy, że E171 może mieć działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na szczurach. Podczas analiz zaobserwowano także szkodliwy wpływ barwnika na mikrobiom jelitowy.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama