Reklama
Rozwiń

Popularny barwnik spożywczy musi zniknąć. Nie jest bezpieczny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że popularny barwnik spozywczy dwutlenek tytanu (E171) nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.

Aktualizacja: 07.05.2021 11:17 Publikacja: 07.05.2021 10:50

Popularny barwnik spożywczy musi zniknąć. Nie jest bezpieczny

Foto: Adobe Stock

ula

Dwutlenek tytanu inaczej zwany bielą tytanową jest stosowany jako barwnik zabielający m.in. w w słodyczach i gumie do żucia, polewach lukrowanych oraz majonezie i białych sosach, a także paście do zębów i proszkach do prania. Środek E171 jest też w gotowych wypiekach i supermarketowych sosach do sałatek.

Z badań zleconych przez EFSA wynika, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, czyli powodować uszkodzenia DNA. Zdaniem badaczy trudno także ustalić bezpieczny poziom E171 dla organizmu. Poza tym istnieją obawy, że E171 może mieć działanie rakotwórcze, na co wskazują badania prowadzone na szczurach. Podczas analiz zaobserwowano także szkodliwy wpływ barwnika na mikrobiom jelitowy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement