Reklama

Uniwersytet zakazał sprzedaży wołowiny. Dla dobra planety

Uniwersytet Londyński Goldsmiths całkowicie zakazał sprzedaży dań zawierających wołowinę na terenie kampusu. Chce tym samym pomóc w walce z globalnym ociepleniem.

Aktualizacja: 13.08.2019 14:59 Publikacja: 13.08.2019 14:50

Uniwersytet zakazał sprzedaży wołowiny. Dla dobra planety

Foto: Fotorzepa, Marcin Suchenek

ala

Uniwersytet Londyński Goldsmiths, specjalizujący się w naukach społecznych i sztukach piękny, zaskoczył wszystkich dość radykalną decyzją wycofania wszelkich dań z wołowiną z lokalów gastronomicznych na terenie kampusu. Studenci już od września tego roku nie dostaną więc dłużej w stołówkach, kawiarniach i barach akademickich ani burgerów w klasycznym wykonaniu, ani burrito czy innych potraw, które zawierają wołowinę.

Czytaj także: Nowość w Subwayu. Sieć wprowadza kulki mięsne… bez mięsa 

Decyzję podjęła nowa dziekan uniwersytetu, prof. Frances Corner. Jak przekonuje, produkcja wołowiny, razem z jagnięciną i nabiałem, odpowiadają za większość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w Wielkiej Brytanii. Samo mięso wołowe przyczynia się aż do 41 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie, a zwierzęta hodowlane – do 14,5 proc. Jeśli chcemy więc powstrzymać globalne ocieplenie, powinniśmy zrezygnować ze sprzedaży tych produktów na masową skalę – a najlepiej zacząć od własnego otoczenia.

- Deklarowanie kryzysu klimatycznego nie może być jedynie pustymi słowami. Szczerze wierzę w to, że mamy przed sobą rozstrzygający moment w globalnej historii i Goldsmiths stoi teraz ramię w ramię z innymi organizacjami gotowymi wszcząć alarm i podjąć pilne działania, by zredukować wykorzystanie węgla – podkreśliła Frances Corner w oświadczeniu na stronie uniwersytetu.

To nie jedyne zmiany, które czekają studentów Goldsmiths w nowym roku akademickim. Od września będą oni musieli dopłacić także po 10 pensów do każdej kupionej butelki z wodą i plastikowego kubka jednorazowego użytku. Ma to zniechęcić ich do marnowania plastiku, który zaśmieca środowisko naturalne. Dodatkowe opłaty zostaną przekazane ekologicznemu funduszowi działającemu przy uniwersytecie. 

Reklama
Reklama

Czytaj także: Kompania Piwowarska otwiera punkt skupu butelek po piwie każdej marki 

Dziekan jest przekonana, że studenci, jak i pracownicy uniwersytetu chętnie zaakceptują wprowadzane zmiany i będą aktywnie uczestniczyć w walce o dobro planety.

- Chociaż dopiero dołączyłam do Goldsmiths, od razu oczywiste stało się dla mnie, że nasze ciało pedagogiczne i studenci dbają z zaangażowaniem o przyszłość naszego środowiska i są zdecydowani, by pomóc dokonać tej dużej zmiany, której potrzebujemy, by obniżyć nasz ślad węglowy drastycznie i jak najszybciej jest to możliwe – dodała Corner.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama