Reklama

Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Aż 42 proc. ankietowanych przyznaje się do wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 16.10.2018 12:23 Publikacja: 16.10.2018 12:18

Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Oznacza to wzrost o 10 pkt proc. w stosunku do wyniku sprzed roku. Większość ankietowanych przez Kantar Millward Brown przyznaje się do wyrzucania jedzenia kilka razy w miesiącu.

Skala zjawiska marnowania żywności rośnie, według ostatnich danych Eurostatu sprzed 12 lat, w Polsce rocznie wyrzuca się 9 mln ton żywności.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama