fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Cava się nadawa

Lustau Almacenista Manzanilla Amontillada
materiały prasowe
Jak zima drogowców, tak Wielkanoc zaskoczyła moją osobę i nic tu nie pomogło wielkanocne nazwisko. Żadnych win sobie nie nabyłem drogą kupna, więc będzie trzeba pogrzebać w zapasach. Na szczęście mam w czym szperać.

Z Wielkanocą jest prościej niż z Wigilią z zasadniczego powodu – nikt nie ma oporów, by z okazji Zmartwychwstania Pańskiego pić wino. Ba, ale jakie? I tu kłopotem jest mnogość potraw. Po cóż więc sięgnie moja osoba? Bezpiecznie i godnie będzie zacząć to winem musującym. Proponuję jedną z najlepszych cav świata, różową Recaredo Intens Rosat (importowaną przez El Catador) – wspaniałe, żywe, majestatyczne wino. Cudna jest też wersja biała, ale różowa nie ma nic wspólnego z dostępnymi na rynku marnymi, landrynkowymi winami musującym. Ta będzie znakomicie pasowała do szynek i polędwic.

Pozostańmy w Hiszpanii, bo do majonezu – sałatki warzywnej czy jaj zaryzykowałbym wytrawne sherry. Manzanilla bardziej niż fino, bo i ta słonawość też się przyda. No i ciało, które będzie musiało udźwignąć tłusty majonez. Wybór mam spory, postawię zapewne na coś rzadkiego, ale Lustau Almacenista Manzanilla Amontillada (Mielżyński) też by się nadał....

Źródło: Plus Minus
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA