fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Nowe technologie

Dobra sztuczna whisky

Adobe Stock
Ocieplenie klimatu doprowadzi do tego, że tradycyjną whisky zastąpi trunek molekularny.

„Temperatura zmienia się, a to zjawisko wpływa na produkcję rolną" – ostrzega dr Deepak Ray z University of Minnesota w artykule opublikowanym na łamach „Plos One".

Chodzi zwłaszcza o zboża. Dr Ray – wraz z zespołem – doszedł do tego wniosku po sporządzeniu statystycznego modelu, który posłużył do studiowania zmian w produkcji pszenicy, jęczmienia i żyta. Badacze porównywali zmiany temperatur na przestrzeni wielu lat i wpływ tych wahań na produkcję rolną. Produkcja w skali świata spada, za co odpowiedzialny jest wzrost temperatur zimą, gdy dochodzi do roztopienia pokrywy śnieżnej, co powoduje oblodzenie, a tym samym uszkodzenie upraw.

Potrzebne są odmiany bardziej wytrzymałe na zmienione warunki. Jednak nawet to nie rozwiąże problemu, ponieważ produkcja zależy od odpowiedniej ilości wody, erozji gleby, pasożytów, chorób, a wzrost temperatur potęguje działanie tych czynników.

Spadek produkcji zboża sprawi, że mniejsza ilość zboża trafi do browarów i destylarni. Wyprzedzając tę trudną sytuację, kalifornijska firma Endless West stworzyła whisky bez zboża – z kukurydzy i drewna. Proces produkcyjny twa kilka dni zamiast kilku lat. Trunek ten nazwano Glyph. Występujące w whisky cukry, estry i kwasy uzyskiwane są osobno. Zdaniem twórców Glyph pod względem biochemicznym jest taka jak najbardziej renomowane whisky.

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA