Nie żyje Jerzy Gruza

W wieku 87 lat w Warszawie zmarł Jerzy Gruza, reżyser teatralny i telewizyjny, twórca m.in. "Czterdziestolatka" czy takich spektakli Teatru TV jak "Mieszczanin szlachcicem" z Bogumiłem Kobielą i „Rewizor" z Tadeuszem Łomnickim.

Aktualizacja: 16.02.2020 13:45 Publikacja: 16.02.2020 10:41

Nie żyje Jerzy Gruza

Foto: Fotorzepa, Dominik Pisarek

Urodzony w 1932 roku Jerzy Gruza był absolwentem Wydziału Reżyserii łódzkiej PWSFTViT.

Po jej ukończeniu związał się z Telewizją Polską, dla której w latach 1955-1988 zrealizował wiele seriali i spektakli teatralnych, a także programów muzycznych i rozrywkowych.

Widzom szczególnie zapadły w pamięć takie seriale jak "Wojna domowa" (1965-1966) czy "Czterdziestolatek" (1974-1977) i jego kontynuacja "Czterdziestolatek 20 lat później" (1993).

Starsi wielbiciele Teatru Telewizji pamiętają takie spektakle w reżyserii Jerzego Gruzy, jak "Mieszczanin szlachcicem" Moliera z niezapomnianym Bogumiłem Kobielą, "Rewizor" Mikołaja Gogola z wybitną rolą Tadeusza Łomnickiego czy "Kariera Artura Ui" Bertolda Brechta, w którym tytułową rolę zagrał Marek Walczewski.

W roku 1983 Gruza został dyrektorem Teatru Muzycznego w Gdyni, gdzie reżyserował wielkie musicale: "Skrzypek na dachu" (1984), "Jesus Christ Superstar" (1987), "Les Misérables"(1989).

Urodzony w 1932 roku Jerzy Gruza był absolwentem Wydziału Reżyserii łódzkiej PWSFTViT.

Po jej ukończeniu związał się z Telewizją Polską, dla której w latach 1955-1988 zrealizował wiele seriali i spektakli teatralnych, a także programów muzycznych i rozrywkowych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej