fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Konsumenci

Kasza gryczana z glifosatem. Lidl wycofuje ją ze sprzedaży

Adobe Stock
W kaszy gryczanej dostępnej w polskich sklepach znaleziono ponadnormatywne ilości glifosatu – składnika środków chwastobójczych, uważanego za substancję rakotwórczą. Lidl już wycofuje kaszę ze sprzedaży.

Glifosat znaleziono podczas przeprowadzonych we wrześniu badań laboratoryjnych kasz gryczanych 10 różnych producentów. Badania przeprowadziło akredytowane laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach na zlecenie organizacji konsumenckich FoodRentgen i Fundacja Konsumentów. W przypadku czterech próbek dopuszczalne normy były przekroczone 3-, a nawet 7-krotnie.

Spośród badanych kasz wynik pozostałości glifosatu na poziomie 0,1 mg/kg (określony w rozporządzeniu UE) przekroczyły:

Kuchnia Lidla Kasza gryczana (400 g),

Risana Kasza gryczana prażona (400 g),

Janex Kasza gryczana prażona (1 kg),

Cenos Kasza gryczana biała (400 g).

Na granicy dopuszczalnej normy stwierdzono pozostałości herbicydu w produkcie Melvit Premium Kasza gryczana prażona 400 g. Poniżej progu pozostałości 0,1 mg/kg znalazła się Kupiec Kasza gryczana prażona 400g. Pozostałości glifosatu nie stwierdzono w Carrefour Kasza gryczana biała 400g, Auchan Kasza gryczana biała 400g, NaturAvena Ekologiczna kasza gryczana 1kg i Ekowital Ekologiczna kasza gryczana 500g.

Pełne wyniki dostępne są na stronie programu www.foodrentgen.eu/pl/raport-kasze-gryczane oraz Fundacji Konsumentów (testy.konsumenci.org).

Sieć  sklepów Lidl poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży partii produktu, w którym badania laboratoryjne wykazały przekroczenia glifosatu i oświadczyła, że poprosiła o stanowisko w tej sprawie swojego dostawcę. Trzy inne firmy przesłały do organizatorów badań oświadczenia, lecz tylko jedno z nich odnosi się do kasz gryczanych. Dwa pozostałe komentują kwestię składu kasz jaglanych, których dotyczyć ma kolejny przygotowywany raport. Wszystkie trzy firmy  zapewniają, że z testów przeprowadzonych na ich zlecenie wynika, że produkty są wolne od pozostałości herbicydu.

Czytaj także:

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR), zrzeszające producentów pestycydów i środków ochrony roślin, zarzuciło organizatorom badania brak rzetelności, wywoływanie strachu wśród konsumentów, podważanie zaufania do całego systemu kontroli żywności.

– Raport został przygotowany przez organizacje reprezentujące interesy konsumentów, badania zostały sfinansowane przez samych konsumentów oraz ze środków Programu PROO i patrząc na masową reakcję konsumentów widać, że trafił w potrzeby – mówi Marcin Galicki z FoodRentgen. – Trudno zgodzić się z tym, że dostarczanie rzetelnej informacji i budzenie świadomości konsumenckiej jest straszeniem - dodaje.

Do badań wyselekcjonowanych zostało 36 kasz ze stałej oferty najpopularniejszych w Polsce sklepów wielkopowierzchniowych. Z tej listy internauci wskazali kasze, które chcieliby przebadać (każdy mógł wskazać 4). Do laboratorium we wrześniu br. trafiło 10 kasz gryczanych i 10 kasz jaglanych. Na początku 2020 r. opublikowany zostanie raport ws.  czystości składu kasz jaglanych. W planach organizatorów są badania kolejnych produktów spożywczych.

Czym jest Glifosat? Substancja ta została wprowadzona na rynek w 1974 roku przez firmę Monsanto (należącą do koncernu Bayer) jako składnik herbicydu chwastobójczego Roundup.  W 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, wchodząca w skład Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaklasyfikowała glifosat jako "prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi". W  2016 r. Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) poinformowała, że nie ma dowodów na związki glifosatu z rakiem. Jednak niektóre kraje wprowadziły ograniczenia stosowania glifosatu.  W przyjętej w 2017 r. rezolucji Parlament Europejski opowiedział się za kompletnym zakazem stosowania tej substancji na terenie UE od 15 grudnia 2022 roku.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA