Za tonę kakao płaci się już 2322 funty – najwięcej od połowy 2011 roku. To efekt niekorzystnych warunków pogodowych na zachodzie Afryki. Aż trzy czwarte globalnej produkcji pochodzi z tamtejszych plantacji. Większość z nich znajduje się w Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest światowym liderem w produkcji kakao.
– Wzrost notowań kakao i spadająca wartość złotówki skutkują podwyżkami cen produktów, co powoduje z kolei spadek sprzedaży. To dlatego od dwóch lat sprzedaż czekolady utrzymuje się w Polsce na stałym poziomie, a na rynku obserwujemy stagnację – mówi „Rz" Maciej Herman, dyrektor sprzedaży i marketingu LOTTE?Wedel. Jak szacują analitycy KMPG, polski rynek słodyczy był wart w ubiegłym roku 12,7 mld zł. Przewidują, że w 2018 roku będzie to już 14 mld zł. Choć udział Polski w światowej sprzedaży tego rodzaju produktów wynosi zaledwie 1 proc., to w latach 2009–2013 ich wartość w światowym eksporcie wzrosła aż o trzy czwarte.