Reklama
Rozwiń

GIS: Gronkowce i inne groźne bakterie w serze z Lidla

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem sera korycińskiego, który dostępny jest w sieci sklepów Lidl. Produkt wycofano ze sprzedaży z powodu wykrycia groźnych dla zdrowia bakterii.

Publikacja: 27.07.2020 12:07

GIS: Gronkowce i inne groźne bakterie w serze z Lidla

Foto: Adobe Stock

Wszystko za sprawą wykrycia w produkcie niebezpiecznej dla zdrowia bakterii w "Serze korycińskim swojskim z orzechami włoskimi". Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek. Ponadto w produkcie wykryto także gronkowce koagulazo-dodatnie (w 5 z 5 próbek) oraz enterotoksyny gronkowcowe w 1 z 5 próbek produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktów zanieczyszczonych wymienionymi mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Chodzi o ser o numerze partii: 30.06.2020, którego termin przydatności do spożycia to 30 lipca 2020 r. Producent serów Zarzeccy Sp. z o.o. zadecydował o wycofaniu ze sklepów Lidl szerszego niż wskazana partia asortymentu produktów "Sera korycińskiego" i wstrzymał produkcję do odwołania. Ze sklepowych półek usunięte zostaną sery wyprodukowane przed dniem 30 czerwca br. i te z przedziału 13 – 21 lipca br.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Prawo drogowe
Egzamin na prawo jazdy będzie trudniejszy? Jest stanowisko WORD Warszawa
Sądy i trybunały
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Uchwała TK
Prawo w Polsce
Trybunał Konstytucyjny: mniej religii w szkołach jest bezprawne
W sądzie i w urzędzie
Dziedziczenie nieruchomości: prostsze formalności dla nowych właścicieli
W sądzie i w urzędzie
Od 1 lipca nowości w aplikacji mObywatel. Oto, jakie usługi wprowadzono