Łakocie z Polski

Słodycze z polskich firm są lubiane w licznych krajach, a receptury wielu wyrobów mają przedwojenny rodowód.

Publikacja: 18.04.2018 08:43

Łakocie z Polski

Foto: NAC

Spółka akcyjna E. Wedel zarejestrowała 10 lipca 1936 roku słowny znak towarowy „Ptasie mleczko”. Nowy smakołyk szybko stał się przebojem i obok Prince Polo oraz krówek stał się sztandarowym produktem polskiego przemysłu cukierniczego.

Wedel nie był jedynym znanym producentem słodkości. O podniebienia dbała m.in. palarnia kawy Pluton, założona w 1882 roku w Warszawie przez Tadeusza Tarasiewicza. Firma odniosła sukces dzięki odkryciu ekstraktu kawy przez młodego chemika Wacława Wisłockiego. Technologię palenia kawy firma opatentowała na początku wieku nie tylko w Rosji, ale także w Belgii, Francji i na Węgrzech. W 1914 roku w jednym z siedmiu sklepów w Warszawie i w dwóch w Łodzi można było kupić 13 gatunków kawy. W niepodległej Polsce firma bardzo szybko odbudowała mocną pozycję. W latach dobrej koniunktury (1928-1930) Pluton był największą w Polsce palarnią kawy, miał 19 sklepów, a roczne przychody w wysokości ok. 3 mln zł i zyski 260-280 tys. zł.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
100 Lat Polskiej Gospodarki
Grzegorz W. Kołodko: Największym wyzwaniem jest demografia
100 Lat Polskiej Gospodarki
Jan Grzegorz Prądzyński: Wielkim wyzwaniem będą samochody autonomiczne
100 Lat Polskiej Gospodarki
Dąbrowski: Otworzyć się na potrzeby nowego pokolenia
100 Lat Polskiej Gospodarki
Gróbarczyk: 5 minut, które trzeba wykorzystać
100 Lat Polskiej Gospodarki
Dziubiński: Mamy wielki potencjał
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem