Reklama
Rozwiń

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Chociaż to jedne z najbardziej lubianych i wartościowych owoców, to jednak ich jedzenie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Onet przypomina o czterech zagrożeniach, przed którymi ostrzegają dietetycy.

Aktualizacja: 24.05.2019 07:40 Publikacja: 23.05.2019 21:34

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

Foto: Adobe Stock

Jest wiele powodów, dla których truskawki można uznać za wymarzony składnik diety. Są wyjątkowo smaczne, mają mało kalorii, a na dodatek przyspieszają przemianę materii. Te „prawdziwe”, dojrzewające w słońcu  truskawki zawierają też mnóstwo wartościowych składników odżywczych, w tym antyoksydanty. Działają dobroczynnie na serce: obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Poleca się je osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – ze względu na ich działanie moczopędne. Są nawet badania naukowe mówiące o tym, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które spożywamy z mięsem. Mimo wszystkich tych zalet są sytuacje, kiedy jedzenie truskawek, przede wszystkim tych uprawianych przemysłowo, może zaszkodzić – czytamy w Onecie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama