Reklama

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Chociaż to jedne z najbardziej lubianych i wartościowych owoców, to jednak ich jedzenie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Onet przypomina o czterech zagrożeniach, przed którymi ostrzegają dietetycy.

Aktualizacja: 24.05.2019 07:40 Publikacja: 23.05.2019 21:34

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

Foto: Adobe Stock

Jest wiele powodów, dla których truskawki można uznać za wymarzony składnik diety. Są wyjątkowo smaczne, mają mało kalorii, a na dodatek przyspieszają przemianę materii. Te „prawdziwe”, dojrzewające w słońcu  truskawki zawierają też mnóstwo wartościowych składników odżywczych, w tym antyoksydanty. Działają dobroczynnie na serce: obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Poleca się je osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – ze względu na ich działanie moczopędne. Są nawet badania naukowe mówiące o tym, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które spożywamy z mięsem. Mimo wszystkich tych zalet są sytuacje, kiedy jedzenie truskawek, przede wszystkim tych uprawianych przemysłowo, może zaszkodzić – czytamy w Onecie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama