Reklama
Rozwiń
Reklama

Hamburgery pełne chemii

Hamburgery i inne potrawy spożywane w restauracjach czy punktach szybkiej obsługi mogą być źródłem podwyższonego poziomu ftalanów w organizmie człowieka.

Aktualizacja: 22.11.2019 14:49 Publikacja: 12.11.2019 00:01

Hamburgery pełne chemii

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z George Washington University, żywność serwowana w przeróżnych punktach gastronomicznych może powodować gromadzenie się w organizmie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych zwanych ftalanami. Są to sole i estry kwasu ftalowego, grupa chemikaliów stosowanych w produkcji farb, lakierów i klejów. Używa się ich także jako plastyfikatorów w produkcji tworzyw sztucznych, z których produkowane są opakowania żywności.

Niestety podwyższony poziom ftalanów w organizmie wiąże się z długą listą problemów zdrowotnych, ponieważ mają one wpływ na gospodarkę hormonalną, w tym problemy z płodnością oraz powikłania ciążowe.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Biznes ostrzega: chaos regulacyjny kosztuje Polskę miliardy
Patronat Rzeczpospolitej
Zdrowie pracowników jako inwestycja. Czas na zmianę myślenia
Zdrowie
In vitro to szansa na dziecko dla osób z niepłodnością
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama