Reklama
Rozwiń

Hamburgery pełne chemii

Hamburgery i inne potrawy spożywane w restauracjach czy punktach szybkiej obsługi mogą być źródłem podwyższonego poziomu ftalanów w organizmie człowieka.

Aktualizacja: 22.11.2019 14:49 Publikacja: 12.11.2019 00:01

Hamburgery pełne chemii

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z George Washington University, żywność serwowana w przeróżnych punktach gastronomicznych może powodować gromadzenie się w organizmie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych zwanych ftalanami. Są to sole i estry kwasu ftalowego, grupa chemikaliów stosowanych w produkcji farb, lakierów i klejów. Używa się ich także jako plastyfikatorów w produkcji tworzyw sztucznych, z których produkowane są opakowania żywności.

Niestety podwyższony poziom ftalanów w organizmie wiąże się z długą listą problemów zdrowotnych, ponieważ mają one wpływ na gospodarkę hormonalną, w tym problemy z płodnością oraz powikłania ciążowe.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne