Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 23.12.2014 07:45 Publikacja: 23.12.2014 01:00
fot. Tobyotter
Foto: Flickr
Jedzenie to jedna z większych przyjemności w życiu. Niestety, często prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości – czyli jednej z większych niedogodności w życiu. Czy nauka wreszcie pomoże ludziom przeżywającym rozterki nad talerzem – zjeść czy nie zjeść jeszcze jednego kęsa?
Bardzo obiecujące są badania prowadzone przez zespół z Harvard Stem Cell Institute, Harvard University oraz Massachusetts General Hospital. Amerykańskim uczonym udało się przekształcić tzw. biały tłuszcz w tłuszcz brunatny, łatwo spalany przez organizm. Tkanka ta bywa wykorzystywana także jako źródło energii, wprawdzie szybko pojawia się w organizmie, ale równie łatwo jest zużywana, dlatego nie ona jest utrapieniem ludzi otyłych, lecz tkanka złożona z tłuszczu białego. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Nature Cell Biology".
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Alkohol i nikotyna wywołują negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. W jaki sposób przeciwdziałać te...
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Czy jedzenie późno w ciągu dnia rzeczywiście utrudnia utratę wagi? To pytanie pojawia się często, gdy ktoś chce...
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas