Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 23.12.2014 07:45 Publikacja: 23.12.2014 01:00
fot. Tobyotter
Foto: Flickr
Jedzenie to jedna z większych przyjemności w życiu. Niestety, często prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości – czyli jednej z większych niedogodności w życiu. Czy nauka wreszcie pomoże ludziom przeżywającym rozterki nad talerzem – zjeść czy nie zjeść jeszcze jednego kęsa?
Bardzo obiecujące są badania prowadzone przez zespół z Harvard Stem Cell Institute, Harvard University oraz Massachusetts General Hospital. Amerykańskim uczonym udało się przekształcić tzw. biały tłuszcz w tłuszcz brunatny, łatwo spalany przez organizm. Tkanka ta bywa wykorzystywana także jako źródło energii, wprawdzie szybko pojawia się w organizmie, ale równie łatwo jest zużywana, dlatego nie ona jest utrapieniem ludzi otyłych, lecz tkanka złożona z tłuszczu białego. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Nature Cell Biology".
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Odpowiednie regulacje prawne i sprawnie działające sądownictwo są konieczne dla szybszego rozwoju innowacji w Po...
O rozwoju sztucznej inteligencji w medycynie i farmacji mówi się od lat, jednak na rynku wciąż nie ma leku oprac...
Wakacyjny wyjazd to nie tylko odpoczynek. To przede wszystkim rozmowy przy stole, spontaniczne pytania o drogę,...
Lekarze i badacze ze Szwecji i USA przeszczepili 42-latkowi choremu na cukrzycę typu 1 zmodyfikowane genetycznie...
Futuremed to firma, która w krótkim czasie zbudowała silną pozycję na rynku zdalnej opieki zdrowotnej. Dzięki un...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas