Reklama
Rozwiń
Reklama

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Na jednym z prestiżowych amerykańskich uniwersytetów naukowcy stworzyli niskokaloryczne smarowidło do kanapek, które wygląda i smakuje jak masło, a składa się głównie z wody – podaje Onet.

Publikacja: 22.08.2019 23:48

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella stworzyli dietetyczny odpowiednik masła, który zawiera zaledwie 1 kalorii oryginału. Smarowidło o smaku i konsystencji masła uzyskali dzięki nowemu procesowi emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego (high-internal phase emulsions, HIPE). Nowe "masło" w 80 proc. składa się z wody, a w 20 proc. z oleju. Jedna łyżeczka produktu zawiera tylko 2,8 g tłuszczu oraz 25,2 kcal. Dla porównania taka sama łyżeczka prawdziwego masła dostarcza 11 g tłuszczu i prawie 100 kcal. – czytamy w Onecie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Reklama
Reklama