Reklama

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Na jednym z prestiżowych amerykańskich uniwersytetów naukowcy stworzyli niskokaloryczne smarowidło do kanapek, które wygląda i smakuje jak masło, a składa się głównie z wody – podaje Onet.

Publikacja: 22.08.2019 23:48

Powstał niezwykły odpowiednik masła - składa się głównie z wody

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella stworzyli dietetyczny odpowiednik masła, który zawiera zaledwie 1 kalorii oryginału. Smarowidło o smaku i konsystencji masła uzyskali dzięki nowemu procesowi emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego (high-internal phase emulsions, HIPE). Nowe "masło" w 80 proc. składa się z wody, a w 20 proc. z oleju. Jedna łyżeczka produktu zawiera tylko 2,8 g tłuszczu oraz 25,2 kcal. Dla porównania taka sama łyżeczka prawdziwego masła dostarcza 11 g tłuszczu i prawie 100 kcal. – czytamy w Onecie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama