Co jeść, by uniknąć bólu stawów

Codzienna porcja ruchu i zmiana odżywiania mogą zmniejszyć ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów.

Publikacja: 21.11.2019 14:46

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzię

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzięki diecie.

Foto: Adobe Stock

Kiedyś problemy ze stawami uważane były przede wszystkim za przypadłość wieku podeszłego, która polega na tym, że z czasem chrząstka stawowa się zużywa, powodując u seniorów ból i ograniczenia ruchowe. Dziś wiadomo już, że koncepcja „zużycia" nie jest do końca prawdziwa, a dzięki zdrowszemu stylowi życia można zachować sprawność stawów do późnej starości.

Bierność i przesyt

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em