Papaya

Kuchnia tajsko-chińsko-japońska. Poznamy tu smak oryginalnych egzotycznych warzyw, np. kale czy azjatyckiego szpinaku, a także japońskiej wołowiny Kobe. Znakomita karta win i egzotyczne menu dziecięce

Publikacja: 07.02.2008 21:06

Papaya

Foto: Rzeczpospolita

Ostatnio pojawiło się tu akwarium z żywymi ostrygami. Żyją sobie w warunkach zbliżonych do naturalnych. Obok stoi akwarium z żywymi homarami. Trzy ostrygi kosztują 30 zł. Podawane są na lodzie z sosami: jalapeno, rybnym z limonką i pomidorowym z kolendrą. Za homara z grilla lub pieczonego z sosem serowym i chili na sposób tajski zapłacimy 170 zł. Kawałki homara pieczone są także na japońskim grillu teppeanyaki. Jokkrathok Anarat, mistrz teppanyaki, robi tu niezwykły show – wymachuje łopatkami, zgrabnie podrzuca składniki, sieka w błyskawicznym tempie warzywa. W karcie jest także świeża wołowina Kobe (polędwica i rostbef) z krów pojonych sake i masowanych, aby ich mięso było soczyste. Stek rozpływający się w ustach kosztuje 250 zł. Najlepiej smakuje w towarzystwie supertoskana Antinori Solaia (730 zł butelka), pierwszego włoskiego wina, które znalazło się na pierwszym miejscu Wine Spectator’s Top 100.

Nad jakością i oryginalnością potraw czuwa w restauracji Papaya Tajka Seeda Supattra, entuzjastka tzw. carvingu, czyli wycinkarstwa. W zeszłym roku wygrała I Mistrzostwa Polski w tej konkurencji. Wycina łabędzie z warzyw, kwiaty z arbuzów, małe ozdoby z buraków i rzepy.

W restauracji Papaya dostaniemy znakomitą wodę artezyjską z południa Norwegii – Voss.

ul. Foksal 16 Śródmieście

tel. 022 286 11 99

e-mail: papaya@papaya.waw.pl

strona internetowa: www.papaya.waw.pl

czynne: codz. 12-24

można płacić kartą

- łosoś tataki – ostry sos – krótko obsmażony 28 zł

- sałatka z krewetkami i mango z kolendrą i miętą 36 zł

- imbirowy krem z dyni 14 zł

- stek z tuńczyka z tajską bazylią i krewetkami 64 zł

rachunek: 172 zł

Ostatnio pojawiło się tu akwarium z żywymi ostrygami. Żyją sobie w warunkach zbliżonych do naturalnych. Obok stoi akwarium z żywymi homarami. Trzy ostrygi kosztują 30 zł. Podawane są na lodzie z sosami: jalapeno, rybnym z limonką i pomidorowym z kolendrą. Za homara z grilla lub pieczonego z sosem serowym i chili na sposób tajski zapłacimy 170 zł. Kawałki homara pieczone są także na japońskim grillu teppeanyaki. Jokkrathok Anarat, mistrz teppanyaki, robi tu niezwykły show – wymachuje łopatkami, zgrabnie podrzuca składniki, sieka w błyskawicznym tempie warzywa. W karcie jest także świeża wołowina Kobe (polędwica i rostbef) z krów pojonych sake i masowanych, aby ich mięso było soczyste. Stek rozpływający się w ustach kosztuje 250 zł. Najlepiej smakuje w towarzystwie supertoskana Antinori Solaia (730 zł butelka), pierwszego włoskiego wina, które znalazło się na pierwszym miejscu Wine Spectator’s Top 100.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne