[srodtytul]Teatr[/srodtytul]
[b]KRÓL KIER ZNÓW NA WYLOCIE - STUDIUM TEATRALNE[/b]
Najnowszy spektakl Studium Teatralnego oparty został na powieści Hanny Krall. Pisarka powróciła w niej do losów ocalonej Żydówki Izoldy, pierwszy raz opisanych w reportażach zebranych w tomie „Hipnoza”. To z jednej strony sensacyjna historia miłosna, z drugiej opowieść o rozmijaniu się wzajemnych oczekiwań i pospolitości życia.
[i]Ul. Lubelska 30/32, tel. 022 833 43 60, godz. 19. [/i]
[b]UDAJĄC OFIARĘ - TEATR WSPÓŁCZESNY[/b]
Bracia Priesniakowie – gwiazdy współczesnej dramaturgii rosyjskiej – bawią się klasyką, wpisując motywy „Hamleta” w opowieść o uciekającym przed dorosłością Wali (Borys Szyc).
[i]Ul. Mokotowska 13, tel. 022 825 59 79, godz. 19.[/i]
[b]UROCZYSTOŚĆ - TR WARSZAWA[/b]
Po długiej przerwie na afisz TR Warszawa powraca jeden z najciekawszych spektakli Grzegorza Jarzyny. Urodziny nobliwego seniora rodu są okazją do rozliczenia się z rodzinnymi wstydliwymi sekretami.
[i]Ul. Marszałkowska 8, tel. 022 480 80 08, godz. 21.
—ar[/i]
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Krym – Krajobrazy Bosporu - Muzeum Narodowe[/b]
Mirona Bogackiego zachwycił południowo-wschodni Krym. Zdjęcia dokumentujące zabytki tej części Ukrainy są efektem współpracy Muzeum Narodowego w Warszawie z Muzeum Kerczeńskim. [i]Al. Jerozolimskie 3, tel. 022 629 30 93, godz. 11.[/i]
[b]DISCO Zachęta - Galeria Zachęta[/b]
To nowa odsłona wystawy „Hotel Polonia. The Afterlife Of Buildings” prezentowanej podczas Międzynarodowej Wystawy Architektury w Wenecji. Prezentacja wizualizacji pozbawionych swej funkcji sześciu ważnych budynków, zrealizowanych w Polsce w ostatnich latach, to dzieło Kobasa Laksy oraz Nicolasa Grospierre’a.
[i]Pl. Małachowskiego 3, tel. 022 827 58 54.
—igse[/i]
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]WIELKA NOWINA - BAJ[/b]
Polskie wsie pamiętają popularny dawniej, dziś już zanikający, bożonarodzeniowy zwyczaj kolędowania. Od domu do domu wędrowali przebierańcy, niektórzy przybywali z szopką i odgrywali przedstawienia o narodzinach Jezusa. Tacy kolędnicy zapukają do drzwi teatru Baj. Zaproszą publiczność do wspólnego śpiewania kolęd i złożą jej życzenia pomyślności w Nowym Roku.
[i]Ul. Jagiellońska 28, tel. 022 619 80 77, godz. 10.[/i]
[b]ZIMA W DOLINIE MUMINKÓW - KSIĘGARNIA BADET[/b]
Zajęcia dla najmłodszych (od dwóch do czterech lat) z cyklu „Pierwsze czytanki“ to okazja, by przekonać maluchy, że książki są pasjonującą rozrywką i inspiracją do zabaw. Historia rodziny Muminków i innych mieszkańców baśniowej Doliny, przygotowujących się do Wigilii, stanie się tematem działań plastycznych. Dzieci zbudują przytulne schronienie dla leśnych stworzeń i same przygotują się do świąt.
[i]Ul. Rutkiewicz 17, tel. 022 499 37 17, godz. 11.[/i]
[b]BOŻE NARODZENIE Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA - BIBLIOTEKA NR 46[/b]
Czy do australijskich dzieci Święty Mikołaj przyjeżdża saniami? Czy trolle pomagają Skandynawom w świątecznych przygotowaniach? Jak przystrajają świąteczne drzewka mieszkańcy Ameryki Północnej? Mali czytelnicy, którzy wezmą udział w zajęciach, posłuchają opowieści o zwyczajach świątecznych na świecie, zaśpiewają razem kolędy i wykonają prace plastyczne.
[i]Ul. Chłodna 11, tel. 022 624 06 33, godz. 16.
—tr[/i]
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Tatar przed piątkiem[/b]
Na przystawkę tatar na trzy sposoby: z pomidora ucierany na szalotce (39 zł), po warszawsku z sardynką (36 zł) lub po francusku z cognakiem, musztardą Dijon i kaparami (39 zł), a potem coś z jesiennym specjałów – krem z warzyw (21 zł), serca z karczochów podane na musie i carpaccio z awokado i kolendry (24 zł), złote kapelusze z borowików na kremie z szampana i czarnego pieprzu (39 zł) albo bouillabese z morskich ryb, krewetek i muszli (58 zł) poleca szef kuchni w restauracji Gar.
[i]Restauracja Gar, ul. Jasna 10, tel. 022 828 26 05. [/i]
[b]Kangur z grilla na lunch [/b]
Kukabara podaje lunch dość długo – od godz. 12 do 17. Można zjeść wtedy m.in. naleśniki amerykańskie „pan cakes” z syropem klonowym lub z masłem albo smażonym bekonem bądź też ze świeżymi owocami (14 zł), makaron Pad-Thai smażony z orzechami i krewetkami (38 zł), sałatę z grillowanym mięsem kangura (38 zł), stek „New York” z frytkami i mieszanką warzyw (45 zł), ostrą laxę, czyli pikantną zupę z mleka kokosowego z krewetkami lub kurczakiem, (17 zł) oraz makaron ryżowy z mięsem kraba w curry tandoori (37 zł).
[i]Restauracja Kukabara, ul. Krucza 16/22, tel. 022 434 20 83.
—mjl[/i]