Dieta lepsza, ale wciąż za dużo soli

Rozmowa z dr Agnieszką Jarosz, lekarzem dietetykiem z Instytutu Żywności i Żywienia

Publikacja: 24.05.2010 02:41

[b]Rz: Czy rzeczywiście w ciągu ostatnich 20 lat tak istotnie zmieniliśmy swoją dietę?[/b]

[b]Dr Agnieszka Jarosz:[/b] Wiele pozostaje jeszcze do zrobienia, ale faktem jest, że ograniczyliśmy tłuszcze zwierzęce, zastępując je roślinnymi, do naszego jadłospisu włączyliśmy dania śródziemnomorskie...

[b]Czy mężczyźni i kobiety równie szybko zmieniają zwyczaje żywieniowe?[/b]

Chętniej dietę zmieniają kobiety. To one częściej deklarują w sondażach, że lubią warzywa, ryby, drób. Mężczyźni wciąż wolą wieprzowinę.

Jemy mniej produktów powodujących wzrost poziomu cholesterolu. Kardiolodzy apelują jednak o ograniczenie soli.

Wiemy, że sól podwyższa ciśnienie, a Polacy jedzą jej ponad cztery razy więcej, niż wynosi norma.

[b]Lubimy słone potrawy?[/b]

Wszyscy znamy ludzi, którzy solą potrawę, jeszcze zanim jej spróbują. Przyzwyczailiśmy się, bardziej smakuje nam słone jedzenie – to dotyczy głównie starszych. Natomiast młode pokolenie nie zwraca uwagi na to, co i jak je. Z braku czasu sięga po półprodukty, a w gotowych daniach, zupach z proszku, kostkach rosołowych jest mnóstwo soli. Jesteśmy społeczeństwem otyłym – ponad połowa Polaków ma nadwagę. Niestety, dotyczy to także dzieci. Przyczyną jest prawdopodobnie jedzenie żywności wysokoprzetworzonej i brak ruchu.

[b]Czy zarobki mają wpływ na to, co i jak jemy?[/b]

Tak, ubożsi częściej sięgają po dania z tradycyjnej polskiej kuchni: tłuste i słone. Mniej wiedzą na temat żywienia. Poza tym słabo propaguje się zdrowe jedzenie, które może być równocześnie tanie.

[b]Zdrowa dieta jest droga?[/b]

Tak się sądzi, a przecież nie musi tak być. Prawie trzy czwarte tego, co jemy, powinny stanowić produkty zbożowe, warzywa i owoce, które przecież drogie nie są, podobnie jak różne rodzaje kasz. Mięso to w naszej diecie tylko dodatek. Dość drogi jest, niestety, nabiał.

[b]Rz: Czy rzeczywiście w ciągu ostatnich 20 lat tak istotnie zmieniliśmy swoją dietę?[/b]

[b]Dr Agnieszka Jarosz:[/b] Wiele pozostaje jeszcze do zrobienia, ale faktem jest, że ograniczyliśmy tłuszcze zwierzęce, zastępując je roślinnymi, do naszego jadłospisu włączyliśmy dania śródziemnomorskie...

Pozostało 84% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!