Tu karta zmienia się co miesiąc – w zależności od sezonu i fantazji szefa kuchni. Wojciech Strus lubi zwłaszcza nowatorskie dressingi i marynaty. W lutym kozi ser podaje z grzankami i czerwoną cebulą, w dressingu truskawkowo-kminkowym (27 zł), a kurczak w rozmarynie z cambozolą, grejpfrutem, sałatą lodową, radicchio i rukolą, w dressingu figowym (27 zł). W daniach głównych Strus proponuje łososia zapiekanego w autorskiej korzenno-cytrusowej przyprawie z sałatką z kuskusu (39 zł) oraz żeberka borówkowo-korzenne z sałatką z kaszy gryczanej, cambozoli i rzeżuchy (37 zł). Esencja ma dobrą energię. Wnętrze o charakterze nieco nonszalanckim generuje bezpretensjonalną atmosferę.

Esencja Smaku, ul. Odolańska 10, czynne od niedz. do czw. w godz. 11-24, w pt. i sob. w godz. 11-1